Zítra bude blahoslaven Franz Jägerstätter, laik a mučedník

25.10.2007 

Zítra, pátek 26. října bude v katedrále Neposkvrněné v Linzi blahoslaven Franz Jägerstätter, laik a mučedník. Slavné mši svaté bude předsedat diecézní biskup Ludwig Schwarz a Svatého Otce bude reprezentovat kardinál José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Franz Jägerstätter se narodil 20 května 1907 v St. Radegungu v Horním Rakousku, několik kilometrů od hranice s Bavorskem. Jako chlapec byl velmi veselý a družný, urostlého a hezkého vzhledu. Přestože žil v mladých letech prostopášným životem, zůstával pevně zakotven v pravdách víry. Jak sám později přiznal, denně se modlil a občas přistupoval ke svátostem.

V únoru 1931, po téměř tří letém pobytu v Eisenerzu ve Štýrsku, byl Franz přinucen vrátit se domů, jelikož jeho otec dostal tuberkulózu a jemu připadl úkol vést rodinné hospodářství. V roce 1933 se mu narodila dcera Hildegarda, plod tajné známosti se slečnou Auerovou, svobodnou služkou. Franz dceru uznal za svou a velmi ji miloval. V roce 1936 se oženil s Františkou Schwanigerovou, s níž pak měl tři dcery: Rosalii, Marii a Alosii. Oba manželé se vyznačovali ve farnosti svou hlubokou vírou a pastorálním nasazením. Po čase byli přijati do skupinky mála věřících, kteří chodili denně ke sv.přijímání.

Ještě než všechno obsadil Hitlerův totalitní režim, byl již velkým odpůrcem rodící se nacistické strany a její ideologie. V roce l938, když hitlerovské Německo obsadilo Rakousko, či jak se tehdy propagandisticky tvrdilo ?sjednotilo s Velkoněmeckou Říší? odmítl jakoukoliv spolupráci s nacismem. Zásadně odmítal nacistický pozdrav zdvižené pravice. Proti nacistické ideologii nenávisti a smrti stavěl pravdy evangelia, a to i při veřejných debatách. V roce 1943 uprostřed druhé světové války byl povolán do armády. On však prohlásil, že jako křestan nemůže sloužit zvrácené hitlerovské ideologii a účastnit se nespraveldivé války. Všichni věděli, co na něho čeká za tento vyhraněný postoj. Sám kněz z jeho farnosti Josef Karobath později přiznal, že s ním o této tématice vedl hodně rozhovorů, ale Franz dokázal všechny jeho rady a námitky vyvrátit citáty z evangelia. Hlavním důvodem odmítnutí vojenské služby pro něho bylo jeho jasné vyznání víry, jeho touha patřit výhradně Bohu a nikdy nevzít do rukou zbraň, aby někomu uškodil natož aby jiné zabíjel.

Jägerstätter vyvolává tak široký zájem mezi různými ?causami blahořečení? obětí nacismu, protože to byl laik, otec rodiny, opravdový muž živé víry, který pochopil, že by nacistický režim vedl ke zničení, zvláště víry v Krista a katolické církve . I přesto že velmi miloval svou ženu a ještě více své dcery, opustil všechno a svou důsledností dává nám i dnes velké a přesvědčivé svědectví. Byl odsouzen na smrt a popraven ghilotinou v Brandebunrgu 9. srpna 1943

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.