Ve Vatikánu byla zveřejněna publikace Proces proti templářům

26.10.2007 

Včera byla ve Vatikánu zveřejněna publikace Processus contra Templarios - "Proces proti templářům". Sborník obsahuje vzácné dokumenty o procesu s řádem templářů z let 1308-1311. Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, jak zněl oficiální název Templářů, byli založeni během křižáckých válek kolem roku 1118, aby chránili nově vzniklé Jeruzalémské království.
Před 700 lety, nechal francouzský král Filip IV., který řádu dlužil značné peníze, zatknout jeho představitele a obvinil je z kacířství. Na Filipův nátlak byl poté řád v roce 1312 zrušen papežem Klementem V.
Nová publikace však přináší kromě záznamů z procesu i tzv. Chinonský pergamen z roku 1308, který v roku 2001 objevila ve vatikánských archivech historička Barbara Fraleová. Ta při včerejší prezentaci knihy vysvětlila, že pergamen dokazuje přesvědčení papeže Klementa V. i vyslýchajících kardinálů o nevině templářů, pokud se týká obvinění z kacířství." V řádu se jistě děly některé nepravosti a hříchy, nedošlo však k herezi," dodala.
Sborník vychází v omezeném nákladu 799 kusů a včera jej na tiskové konferenci představil Mons. Rafael Farina, bibliotékář Vatikánské knihovny, prefekt tajného vatikánského archivu Mons. Sergio Pagano a objevitelka zmíněného pergamenu Barbara Fraleová.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.