Křesťanů ve Svaté zemi ubývá

4.1.2004 

Křesťanům ve Svaté zemi hrozí zánik. Pokud se situace nezmění, do dvaceti let mohou křesťané z Kristovy vlasti zcela zmizet. Tato dramatická data zveřejnil Artemio Vitores na základě dokumentů Kustodie ve Svaté zemi.

Od roku 1948 dodnes emigrovalo ze Svaté země více než 230 tisíc křesťanů. V Jeruzalémě klesl jejich počet o čtvrtinu. Výrazně však stoupl počet židů. Z pouhých 4 tisíc v roce 1840 na současných 400 tisíc. Stejně tak stoupl počet muslimů, ze zhruba 5 tisíc v roce 1840 na dnešních 150 tisíc. Podobná situace je také v Betlémě.

Hlavním důvodem emigrace křesťanů z Izraele je obtížná ekonomická situace v zemi. Mezi příčinami jmenuje Vitores také smíšená manželství s muslimy, kteří nutí ženy k výchově dětí v islámském náboženství. Po celou dobu trvá také konfiskování palestinských území pro budování židovských osad. Křesťané se setkávají s obtížemi také při obnově domů zničených během vojenských akcí. Nemají žádného významného představitele v izraelské vládě ani v autonomní palestinské vládě.

Křesťané jsou ve Svaté zemi neustále diskriminováni při vydávání pobytových víz i na trhu práce. Nezaměstnanost mezi křesťany v Izraeli stoupla nyní na 60%. Podle údajů publikovaných o vánocích centrálním statistickým úřadem Izraele, představují křesťané v Izraeli pouze 2% obyvatel. Na více než 6 milionů obyvatel jich je sotva 142 tisíc. Většina, více než 80%, je arabského původu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.