Benedikt XVI. přijal na audienci účastníky 25. mezinárodní konference katolických farmaceutů.

29.10.2007 

Benedikt XVI. přijal na audienci účastníky 25. mezinárodní konference katolických farmaceutů. Respekt k lidským osobám musí, podle Svatého otce, podněcovat farmaceuty k reflexi důsledků zdravotnické péče, která zabraňuje počátku života a urychluje jeho konec. Musí také brát v úvahu nepřijatelnost užívání lidí jako objektů pro experimentování.

Katoličtí farmaceutové mají, říká Benedikt XVI., vůči svým pacientům výchovnou roli a proto musí vzít v úvahu etické aspekty některých medikamentů, jako například těch, jejichž účelem je zabránit embryu v uhnízdění nebo těch, která zkracují lidský život. Také farmaceuti musí zvyšovat společenské povědomí o tom, že lidský život musí být chráněn od početí do přirozené smrti a že medikamenty hrají léčebnou roli.

Benedikt XVI. nadále potvrdil, že vědomé odmítnutí je právo těch, kdo vykonávají toto povolání, právo, které musí být uznáno, a farmaceutům musí být umožněno nespolupracovat, jak přímo, tak nepřímo, na dodávání produktů, které mají nemorální důsledky.

Na závěr Svatý otec připomněl farmaceutům, že mají povinnost pomáhat mladým lidem ve svém oboru reflektovat etické důsledky jejich konání a rozhodnutí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.