Benedikt XVI. o situaci na hranicích Iráku a Turecka

4.11.2007 

Více než 50 tisíc lidí bylo přítomno v neděli kolem poledne na náměstí sv.Petra, aby se zde setkalo s Benediktem XVI. a vyslechlo si jeho pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně.

Plné znění promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně a požehnání obrátil Svatý otec pozornost k událostem na hranicích Iráku a Turecka:

?Zprávy posledních dnů, týkající se dění na území mezi Tureckem a Irákem jsou pro mne a pro všechny důvodem k obavám. Rád bych proto povzbudil každou snahu o dosažení mírového řešení problémů, které se před nedávnem vyskytli mezi Tureckem a iráckým Kurdistánem.
Nemohu nevzpomenout na to, že na onom území se nachází mnoho obyvatel, kteří zde našli útulek na útěku před nejistotou a terorismem, který v těchto letech činí život v Iráku obtížným. Právě s ohledem na dobro onoho obyvatelstva, které je tvořeno také četnými křesťany, pevně doufám, že se všechny strany přičiní o nalezení mírového řešení.
Kromě toho doufám, že vztahy mezi migrujícím a lokálním obyvatelstvem se budou rozvíjet v duchu oné vysoké mravní civilizace, která je plodem duchovních a kulturních hodnot každého národa a země. Kéž ti, kdo jsou zodpovědní za bezpečnost a pohostinnost, dovedou užívat účinné prostředky k zaručení práv a povinností, které jsou základem každého opravdového soužití a setkávání mezi národy.
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.