Benedikt XVI. o novém blahoslaveném Antoniu Rosminim

18.11.2007 

Po své promluvě a modlitbě Anděl Páně pak Benedikt XVI. věnoval pozornost nedávné katastrofě, kterou způsobil v Bangladéši ničivý cyklón a podpořil projevy mezinárodní solidarity s touto zemí.
Kromě toho také poukázal na začínající se konferenci o zákazu nášlapných min v Jordánsku a vyslovil přání jejich úplného odstranění.
Nakonec pak Svatý otec připomněl beatifikaci, která se konala v neděli odpoledne v italském městě Novara.

Promluva Benedikta XVI. je ZDE

?V minulých dnech postihl jih Bangladéše úděsný cyklón a způsobil mnoho ztrát na životech a těžké škody. Znovu vyjadřuji svou hlubokou soustrast rodinám a celému národu, jež mi je drahý, a vyzývám k mezinárodní solidaritě, která se již dala do pohybu, aby pomohla čelit nezbytným potřebám. Vybízím k uskutečnění všeho, co může těmto tak těžce zkoušeným bratřím pomoci.

Dnes se v Jordánsku začíná 8.konference států, které podepsaly Konvenci o zákazu používání, skladování, výroby a přepravy nášlapných min a o jejich zničení. Svatý stolec je jedním z hlavních promotorů této Konvence, schválené před deseti lety. Z celého srdce proto vyjadřuji své přání a povzbuzení ke zdárnému výsledku konference, aby tyto mechanismy, které nepřestávají rozsévat smrt také mezi mnoha dětmi, byly úplně odstraněny.

Dnes odpoledne bude v městě Novara beatifikován služebník Boží Antonio Rosmini, velká postava kněze a osvícený muž kultury, oduševňovaný horlivou láskou k Bohu a k Církvi. Dosvědčil ctnost lásky ve všech jejích dimenzích a ve vysoké míře, ale nejvíce známo bylo jeho velkodušné nasazení za to, co označoval výrazem ?intelektuální charita?, tzn. smíření rozumu s vírou. Kéž jeho příklad pomůže Církvi, zejména italským církevním společenstvím růst ve vědomí, že kráčejí-li světlo lidského rozumu a světlo milosti spolu, stávají se zdrojem požehnání pro lidskou osobu i pro společnost.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.