14 katolických misionářů vyhoštěno z Eritreje

19.11.2007 

Vyhoštění 14 katolických misionářů z Eritreje před dvěma dny je plán maoistického diktátora presidenta Isaiase Afewerkita na zničení katolické církve v Eritreje, píše agentura CNA. A s odvoláním na svůj zdroj píše, že misionáři mají, počínaje 6. listopadem, dva týdny na to, aby opustili zemi. Plán na vyhoštění zahraničních pracovníků se připravoval už delší dobu a některé misijní instituty podle agentury už před dvěma lety dostaly od vlády upozornění, aby připravily místní personál na deportaci.

Eritrea se řadí mezi země, kde je nejvíce potlačována náboženská svoboda. Vláda uznává čtyři vyznání ? katolické, pravoslavné, luteránské a islám. Příslušníci neuznaných náboženství jsou často zadržováni a mučeni. Stovky duchovních jsou drženi ve vazbě v krutých podmínkách, například jsou vystavováni extrémním teplotám a mají buď omezenou, častěji však žádnou možnost styku se svou rodinou.
Kromě restrikcí svobody neregistrovaných církví jsou omezovány i některé registrované. Vláda pronásleduje zejména nezávislé evangelikální společenství a snaží se přejímat kontrolu nad schválenými náboženskými skupinami, včetně pravoslavné církve.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.