Na světě působí 250 tisíc katolických škol se 42 miliony žáků

20.11.2007 

Role katolické školy ve společnosti byla předmětem prezentace, na níž kard. Grocholewski představil ve vatikánském tiskovém středisku nový dokument Kongregace pro katolickou výchovu nazvaný ?Výchova v katolické škole. Poslání společné zasvěceným osobám a věřícím laikům?. Prefekt zmíněné Kongregace kard. Zenon Grocholewski přitom řekl, že účelem dokumentu je povzbudit společně věřící laiky i zasvěcené osoby v jejich výchovném poslání a odpovědět s obnovenou kompetencí na výzvy školství, jehož důležitost ?vysvítá z kontextu sociální, kulturní a náboženské komplexnosti dnešní doby, v níž vyrůstají nové generace?. Kard. Grocholewski přitom - mimo jiné - řekl:

?Kontext dnešního školství je poznamenán hlubokými rozpaky. Školství, zejména západní, zakouší šířící se únavu mezi učiteli, kteří ztrácejí motivaci a ve svém vychovatelském poslání prožívají frustraci. Mezi velmi znepokojivá znamení patří také růst násilí na školách a mezi dospívajícími, jakož i obtíže v rodinách, které jsou jako první zodpovědné za výchovu dětí a mají být aktivní součástí školské výchovy. Kromě toho jsme svědky ztráty smyslu pro výchovu, což se úzce pojí se ztrátou hodnot, zejména těch, které podporují životní rozhodnutí, rodinu, práci a mravní volbu jako takovou. Výchova tedy rovněž trpí zly, která zraňují naše společnosti: rozšířený subjektivismus, morální relativismus a nihilismus.?

S ohledem na to ? zdůraznil kardinál Grocholewski ? katolická pedagogická tradice mocně zdůrazňuje ústřední postavení osoby a její integrální formaci, podporovanou lidskými, duchovními a náboženskými hodnotami.
V současné době je více než miliarda dětí ve školním věku a 58 milionů je učitelů. V tomto obrovském světě školství působí 250 tisíc katolických škol, které navštěvuje 42 milionů žáků pod vedením asi 3 a půl milionů vychovatelů. Kromě toho existují další tisíce katolických učitelů, mezi nimiž i mnohé zasvěcené osoby, které vyučují v mnoha státních školách.
Katolické školy působí ve všech zeměpisných oblastech, i tam, kde se nedostává náboženské svobody, nebo kde jsou sociálně a ekonomicky znevýhodněné, a to s udivující schopností odpovídat na nouzi a potřeby formace i přes někdy velice závažné obtíže. Katolická škola se podílí na poslání církve a církev není nikdy cílem sobě samé. Katolická škola tedy existuje pro celý svět.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.