Odešel P. Jiří Reinsberg

7.1.2004 

Včera, na slavnost Zjevení Páně, zemřel v odpoledních hodinách P. Jiří Reinsberg, dlouholetý farář u Matky Boží před Týnem v Praze.

Narodil se v rodině lékaře a profesora dermatologie na Bílou sobotu 30. 3. 1918. Studoval na reálném gymnáziu v Křemencově ulici. Jako začínající gymnazista byl okouzlen katolickou liturgií v Emauzském klášteře, zážitek, který jej ovlivnil na celý život. Po ukončení gymnázia na šest let odjel z Československa. Vystudoval v Římě a pobýval v papežské koleji Nepomucenum. Absolvoval 8 semestrů filosofie, 10 teologie a roku 1942 byl vysvěcen na kněze.

Po osvobození Itálie vstoupil do anglické armády a s ní se vrátil zpět do Čech. Za dob komunismu byl několik let sledován StB, byl vyslýchán, ale nikdy nebyl uvězněn. Doba komunismu, jak sám říkával, byla pro něj zkouškou trochu jiného druhu, než pro jeho přátele. Ti byli vyslýcháni, vězněni a mučeni.

Pater Reinsberg se 1. 8. 1946 stal kaplanem v Praze u Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. Jako emeritní kněz tam sloužil až do své smrti. V roce 1991 byl jmenován papežským prelátem. Je znám také mezi skauty, především díky své knize "Skaut přemýšlí o Kristu".

Pohřeb otce Jiřího Reinsberga se bude konat v úterý 13. ledna, v 10 hodin v chrámu Matky Boží před Týnem v Praze. Zádušní mši bude předsedat biskub Jaroslav Škarvada. Pohřební obřad na Vinohradském hřbitově začne ve 13 hod.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.