O mírové konferenci Izraele a Palestinců

26.11.2007 

Zítra se začne mírová konference o Středním Východě v americkém Annapolis, nedaleko Washingtonu, kterou svěřil modlitbám věřících Svatý otec ve své polední nedělní promluvě a na kterou byla pozvána také delegace Svatého stolce. Konference se účastní kromě ministerského předsedy Izraele Ehuda Omerta a palestinského prezidenta Abu Mazena, také Sýrie, Jordánsko, Egypt a Saúdská Arábie. Na to, jaké odpovědi by měly vzejít z konference v Annapolis, aby bylo možné uskutečnit projekt dvou demokratických států Izraele a Palestiny, odpovídá pro Vatikánský rozhlas o.David Jaeger, z františkánské Kustodie Svaté země, který je znalcem tamější problematiky mimo jiné také proto, že je sám židovské národnosti:

?Myslím, že prvním a jediným výsledkem by bylo uzavření konkrétní přesně vymezené mírové dohody mezi palestinským a izraelským obyvatelstvem.?

Radikální hnutí Hamas však prohlásilo, že Palestinci nepřijmou eventuální rozhodnutí, která by z konference mohla vzejít. Je to reálná překážka?
?Ne, nevytváří to žádnou překážku, protože Organizace za osvobození Palestiny (OLP), je mezinárodně - a především v arabském světě ? uznána jako jediný legitimní představitel palestinského lidu. To co tedy tvrdí organizace či jednotlivci, kteří stojí mimo OLP, by proto nemělo mít žádný vliv.?

Irán kritizuje arabské země, které se účastní konference a obviňuje je z ?malé politické inteligence?. Jak se dnes staví všeobecně arabský svět vůči svízelnému mírovému Izraelsko-palestinskému procesu? ?Předně je třeba říci, že Irán není arabská země, a proto jeho postoj nemá žádný dopad na členy Arabské ligy. Arabské země sledují velmi zblízka tyto kroky či perspektivy mírového jednání Izraele s Palestinci, aby tento kruh míru úplně uzavřely.?

Na konferenci v Annapolis se předpokládá široká mezinárodní účast. Jaký význam bude mít zejména ohlášená přítomnost Syrie?
?Potvrdila by konkrétně to, co bylo už vícekrát v posledních letech deklarováno syrským prezidentem, že má také v úmyslu dosáhnout Mírové dohody s Izraelem a požádat o zahájení konkrétních mírových rozhovorů mezi těmito dvěma zeměmi.?

Jaká jsou očekávání církve ve Svaté zemi, pokud jde o konferenci v Annapolis?
Lidsky řečeno, budoucí podmínky a perspektivy života církve ve Svaté zemi závisejí na míru. Nebude-li se dostávat míru, bude pokračovat růst činnosti militantních islámistických organizací na okupovaných územích, jak to potvrzuje vývoj v pásmu Gaza během posledních měsíců.?

Říká v předvečer mírové konferenci Izraelců a Palestinců v americkém Annapolis izraelský františkán o.David Jaeger z Kustodie Svaté země.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.