Benedikt XVI. se setkal s biskupy Koreje

29.11.2007 

Benedikt XVI. přijal dnes dopoledne 9 jihokorejských biskupů, kteří v Římě konají kanonickou návštěvu ad limina. Byl mezi nimi kard. Nicholas Cheong Jinsuk, arcibiskup Seulu a zároveň apoštolský administrátor Pchyong-Yangu. Korea je mezi asijskými zeměmi co do počtu křesťanů na čtvrtém místě po Filipínách, Indii a Vietnamu. Je však první zemí co do počtu dospělých, kteří žádají o svátost křtu. V Jižní Koreji je každoročně pokřtěno kolem 100 tisíce dospělých.
Od roku 1953 je Korea rozdělena na dva samostatné státy: v severní částí je komunistický režim a na jihu demokracie. Režim v Pchoyng-Yangu má ateistický ráz, a povoluje jedině činnost vládou kontrolovaného vlasteneckého sdružení, podobně jako je tomu v Číně. Má jen jeden kostel a to v hlavním městě Pchoyng-Yangu. Nepůsobí v něm ale žádný kněz, takže se mohou organizovat jen bohoslužby slova. Apoštolskými administrátory dvou tamějších diecézí a jednoho územního opatství jsou církevní hodnostáři, sídlící v Jižní Koreji.
V demokratické části Koreje existuje patnáct diecézí a vojenský ordinariát. V tamější církvi pracuje takřka 4 tisíce diecézních kněží, půldruhého tisíce řeholníků a 10 tisíc řeholnic. Křesťané tvoří čtvrtinu obyvatel země a každý desátý Korejec je katolíkem. Další čtvrtina se hlásí k buddhismu a polovina obyvatel je bez vyznání. V porovnání s ostatními společenstvími se katolická církev vyznačuje velkým dynamismem: v letech 1995 až 2005 vzrostl počet věřících o 75%. Velké množství mladých lidí je v seminářích a řeholních řádech. Církev je velmi činná v oblasti sociální činnosti a angažuje se také ve snahách o sjednocení celého Korejského poloostrova. V posledních letech odešlo mnoho zdejších kněží na zahraniční misie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.