Svými nynějšími skutky rozhodujeme o svém věčném údělu

9.12.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
včera na slavnost Neposkvrněného početí nás liturgie vybízela hledět na Marii, Ježíšovu Matku a naši Matku, Hvězdu naděje pro každého člověka. Dnes na 2. adventní neděli nám představuje přísnou postavu Předchůdce Páně, kterého evangelista Matouš podává takto: ?V té době vystoupil Jan Křtitel a kázal v Judské poušti: Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království? (Mt 3, 1-2). Jeho posláním bylo připravit a urovnat cestu Mesiáši vyzýváním izraelského lidu k pokání za své hříchy a k nápravě všech nepravostí. Jan Křtitel naléhavě hlásal, že soud už je blízko: ?Každý strom, který nenese dobré ovoce, bude pokácen a hozen do ohně? (Mt 3, 10). Varoval především před pokrytectvím těch, kteří se cítili v bezpečí jen proto, že patřili k vyvolenému národu. Před Bohem ? říkal ? se nikdo nemůže vychloubat, nýbrž musí přinášet ?ovoce hodné obrácení? (Mt 3, 8).

Během adventního putování se připravujeme na slavnost Narození Krista a v našich společenstvích zaznívá připomínka Jana Křtitele k obrácení. Je to naléhavá výzva k otevření srdce a přijetí Božího Syna, který přichází mezi nás, aby vyjevil Boží soud. Otec ? píše evangelista Jan ? nesoudí nikoho, ale svěřil Synu moc soudit, protože je Božím Synem. A je to dnes, v této chvíli, kdy se rozhoduje o našem budoucím osudu. Konkrétními skutky, které konáme v tomto životě, rozhodujeme o svém věčném údělu. Na sklonku našich pozemských dní, ve chvíli smrti, budeme souzeni na základě toho, jak se podobáme nebo nepodobáme Dítěti, které se má narodit v chudé betlémské jeskyni, protože On je měřítkem, které dal lidstvu Bůh. Nebeský Otec, který nám v narození svého Jednorozeného Syna zjevil svou milosrdnou lásku, nás volá, abychom šli v jeho stopách, jednali jako On a udělali z naší existence dar lásky. A plod lásky je oním ?ovocem obrácení?, na které naráží Jan Křtitel, když se sžíravými slovy obrací na farizeje a saducee, kteří přišli spolu se zástupem k jeho křtu.

Jan Křtitel mluví i nadále prostřednictvím evangelia a napříč staletími ke každé generaci. Jeho jasná a tvrdá slova jsou léčivá více než kdy jindy pro nás, muže a ženy naší doby, v níž způsob, jakým se prožívají a vnímají vánoce, bohužel, často trpí materialistickou mentalitou. ?Hlas? velkého proroka nás žádá, abychom připravovali cestu Pánu, který přichází do dnešních pouští, vnějších i vnitřních pouští, jež žízní po živé vodě, kterou je Kristus.

Kéž nás vede Panna Maria k opravdovému obrácení srdce, abychom mohli vykonat potřebná rozhodnutí a sladit svou mentalitu s mentalitou evangelia.

Přeložil Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.