Začalo 6.evropské shromáždění univerzitních studentů

10.12.2007 

V Římě včera začalo 6.evropské shromáždění univerzitních studentů a setkání římských univerzit s Benediktem XVI. Zahájila jej večerní bohoslužba v kostele Svatých Fabiana a Venanzia, které předsedal mons. Lorenzo Leuzzi, ředitel Úřadu pro univerzitní pastoraci římského vikariátu. Při této příležitosti také do Říma připutovala mariánská ikona s titulem Sedes Sapientiae z Albánie. Až do čtvrtku 13. prosince, kdy 6.světové shromáždění univerzitních studentů končí, bude vystavena v kostele Svatých Fabiana a Venantia.

Dnes se na setkání hovořilo na téma: vytvořit společně civilizaci lásky pro solidární rozvoj. Stejným tématem bude setkání pokračovat i zítra. Mezi hosty bude i Mons. Rino Fisichella, rektor papežské lateránské univerzity.
Ve čtvrtek odpoledne půjdou studenti procesím s ikonou do baziliky sv. Petra, kde bude v 17.00 sloužit mši svatou kard. Camillo Ruini, generální vikář Jeho Svatosti pro diecézi Řím. Na závěr bohoslužby, která je součástí přípravy studentů na vánoce, přijde studenty pozdravit Svatý otec Benedikt XVI. Tuto tradici předvánočního setkávání studentů se Svatým otcem zavedl v roce 1979 papež Jan Pavel II.

Na závěr setkání předá delegace albánských univerzit ikonu Sedes Sapientiae rumunské delegaci, která ji bude opatrovat až do 1.března 2008, kdy se bude ve vatikánské Aule Pavla VI., při příležitosti 6.evropského dne univerzit, konat setkání univerzitních studentů z Bukurešti a dalších evropských měst, se studenty z Ameriky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.