Pověřovací listiny předal nový italský velvyslanec

9.1.2004 

Jan Pavel II. dnes přijal nového italského velvyslance při Svatém stolci, Giuseppe Balboni Acquu, který dnes ve Vatikánu předal své pověřovací listiny. V projevu k novému diplomatovi se Svatý otec zaměřil na úlohu Itálie na mezinárodním poli a připomněl dvě významná výročí smluv upravujících vztahy mezi Italským státem a Svatým stolcem, které připadají na letošní rok: totiž 75. výročí Lateránského konkordátu (11. 2. 1929) a 20 výročí tzv. Dohody z Villa Madama (18. 2. 1984).

Jan Pavel II. vyzval Itálii, aby pokračovala na cestě prosperity s vědomím náboženských, duchovních a kulturních hodnot. K tomu je třeba pěstovat smysl pro odpovědnost a konkrétní solidaritu. Úsilí o spravedlivý mezinárodní řád s sebou nese rizika, podotkl Svatý otec a připomněl italské vojáky padlé v Iráku.

Na druhé straně je úkolem Itálie zasadit se o to, aby Evropa rozpoznala své křesťanské kořeny. Ty jsou totiž s to zajistit občanům Kontinentu identitu založenou na hlubokých a nepomíjivých hodnotách. Etické základy a ideály jsou nezbytné pro stabilitu Evropské unie.

Nový italský velvyslanec u Svatého stolce, Giuseppe Balboni Acqua, zahájil svou diplomatickou dráhu roku 1964. Byl konzulem v Montrealu, poradcem velvyslance v Paříži a velvyslancem ve Varšavě. Poslední dva mandáty měl jako stálý pozorovatel Itálie při konferenci pro odzbrojení v Ženevě a jako hlava diplomatického protokolu italské republiky. Italským velvyslancem při Svatém stolci byl jmenován 2. ledna 2004.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.