Generální tajemník komunistické strany poprvé promluvil o náboženství

22.12.2007 

Ve svém včerejším vystoupení, které bilancovalo činnost Svatého stolce v uplynulém roce, Benedikt XVI. zmínil také svůj List katolíkům Čínské lidové republiky a řekl jím chtěl mimo jiné také vyjádřit ?ochotu Svatého stolce ke klidnému a konstruktivnímu dialogu se státními autoritami?. List byl přijat ?s velkou radostí a vděčností čínskými katolíky? a Benedikt XVI. včera vyjádřil své ?přání, aby tento dopis mohl s Boží pomocí přinést očekávané ovoce?.

Opatrným, ale slibným příznakem takovýchto plodů by mohla být středeční slova Čínského prezidenta Hu Jintao, který na schůzi politbyra komunistické strany Číny poprvé promluvil o náboženství v Číně. Jeho promluvu otiskl na předním místě největší čínský deník. Nejvyšší představitel Číny prohlásil, že vláda v Pekingu bude ?podporovat svobodu náboženství a pomáhat věřícím všech náboženství v jejich těžkostech?. Hu Jintao řekl, že ?věřící i nevěřící musí pracovat společně? na zlepšení společnosti ?v nové situaci?, která v Číně nastala. Podle vedoucího vládou kontrolovaného Vlasteneckého sdružení čínských katolíků Liu Bainian je důležité, že Čínský prezident, který je zároveň generálním tajemníkem Komunistické strany Číny, hovořil před politbyrem na toto téma a že jeho promluva byla medializována. Podle Liu Bainiana tím chtěl čínský generální tajemník poskytnout přesné směrnice vůdcům všech regionů Čínské lidové republiky.

Před dvěma dny byl v čínském městě Yinchuan vysvěcen nový tamější biskup, jehož svěcení bylo vládou z neurčitých důvodů odloženo před dvěma týdny. Mons. Li Jing byl se schválením Apoštolského stolce vysvěcen v místní katedrále za účasti 2 tisíc věřících. Biskupského svěcení se účastnili čtyři biskupové, všichni ve společenství s Apoštolským stolcem. Nový biskup studoval v Německu a na kněze byl vysvěcen v roce 1996. Působit bude jako pomocný biskup v diecézi Ningxia, kde žije asi 10 tisíc katolíků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.