Panna Maria nedala světu ideu, ale Ježíše, vtělené Slovo

23.12.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Jenom jeden den dělí tuto čtvrtou adventní neděli od Narození Páně. Zítra v noci se shromáždíme ke slavení velkého tajemství lásky, které nás nikdy nepřestane udivovat: Bůh se stal Synem člověka, abychom se my stali dětmi Božími. Během adventu vycházela ze srdce Církve často prosba: ?Přijď, Pane Ježíši, navštiv nás svým pokojem, tvá přítomnost nás naplní radostí?. Evangelizační poslání Církve je odpověď na zvolání: ?Přijď, Pane Ježíši!?, které prochází celými dějinami spásy a nadále stoupá ze rtů věřících. Přijď, Pane, přetvoř naše srdce, aby se na světě rozhostily spravedlnost a pokoj! Na to chce poukázat Věroučná nóta o některých aspektech evangelizace, nedávno publikovaná Kongregací pro nauku víry. V situaci, kdy často ani mnohým věřícím není jasný důvod, proč evangelizovat, chce dokument všem křesťanům připomenout, že ?přijetí dobré zvěsti ve víře vede samo sebou? (č.7) ke sdílení spásy, obdržené darem.

?Pravda, která zachraňuje život ? a která se stala tělem v Ježíši - totiž zapaluje v srdci toho, kdo ji přijme, lásku k bližnímu a hýbe jeho svobodou rozdávat to, co sám zadarmo přijal? (ibid.). Být dostižen přítomností Boha, který se o Vánocích stává naším bližním, je nedocenitelný dar. Dar, jenž nás uschopňuje ?žít v univerzálním objetí přátel Božích? (ibid.), v oné ?síti přátelství s Kristem, který spojuje nebe i zemi? (ibid., 9) a jenž vztahuje lidskou svobodu k jejímu naplnění, která ? je-li žita v pravdě ? rozkvétá ?do nezištné lásky, plné pozornosti pro dobro všech lidí? (ibid. 7). Nic není krásnějšího, naléhavějšího a důležitějšího než obdarovávat nezištně lidi tím, co jsme zadarmo obdrželi od Boha! Nic nám nemůže odejmout nebo ulehčit tento tíživý a okouzlující závazek. Radost Vánoc, jejíž předchuť už zakoušíme, přičemž nás naplňuje nadějí, nás zároveň nutí hlásat všem přítomnost Boha mezi námi.

Nesrovnatelným vzorem evangelizace je Panna Maria, která dala světu nikoli ideu, ale Ježíše, vtělené Slovo. S důvěrou ji vzývejme, aby Církev hlásala i naší době Krista Spasitele. Každý křesťan a každé společenství ať cítí radost sdílet s druhými Dobrou zprávu, že ?Bůh tolik miloval svět, že dal svého Jednorozeného Syna, .. aby svět byl skrze něho spasen? (Jan 3,16-17). To je autentický smysl Vánoc, který musíme stále znovu objevovat a intensivně žít.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.