Benedikt XVI. navštíví dům pro bezdomovce ve Vatikánu

3.1.2008 

V pátek dopoledne Benedikt XVI. navštíví charitní dům pro bezdomovce, který provozují Misionářky lásky přímo ve Vatikánu. Dům, který nese jméno Mariin dar, vznikl před 20 lety z iniciativy bl. Matky Terezy a Jana Pavla II. Dům se nachází na území Vatikánu, těsně vedle paláce bývalé římské inkvizice, nynější Kongregace pro nauku víry, a jeho vchod nestřeží Švýcarská garda. Je přístupný rovnou z ulice, pracuje v něm osm sester a poskytuje přístřeší ženám, které nemají kde bydlet. Kapacita domu je 74 osob a v současné chvíli využívá této možnosti 50 žen. Dům funguje také jako jídelna, kde se každý den podává večeře, která je určena bez rozdílu mužům i ženám. Sestry také vycházejí každý den ven do města, kde hledají osamocené osoby, potřebující pomoc. V charitním domě Mariin dar pomáhají sloužit také dobrovolníci z Asociace svatých Petra a Pavla. Jeden z nich Angelo Vignola Vatikánskému rozhlasu o svých zdejších zkušenostech řekl:

?Já jsem ponejvíce na recepci, kde přijímáme každého, kdo přichází, ale děláme tak trochu všechno, rozdáváme také oblečení, jídlo..
Na noc k nám přicházejí ženy, které se ocitli v těžkostech, přicházejí ze všech zemí, nejvíce ale z Rumunska, Albánie. Přicházejí do Říma, aby zde našli práci a hledají oporu v domě Mariin dar. Zůstanou 15-20 dní než si najdou nějaké místo a pak odcházejí.
Každý večer před jídlem se spolu s našimi hosty modlíme, je čteno a vykládáno evangelium buď některým z dobrovolníků nebo knězem, který je momentálně v domě přítomen.?

Benedikt XVI. se vydá do tohoto domu jednak u příležitosti 20.výročí jeho založení, ale také v rámci stálého důrazu svého pontifikátu na činnost církve v oblasti charity, kterému dal výraz svou první encyklikou Deus caritas est. Loni, taktéž ve Vánočním období, navštívil Petrův nástupce charitní jídelnu římské diecéze.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.