Benedikt XVI. navštívil charitní dům ?Mariin dar?

4.1.2008 

Misionářky lásky, bylo přáním Jana Pavla II. ?Mariin dar? v těchto dnech slaví 20 let. Svatý otec sestrám, dobrovolníkům a spolupracovníkům vyjádřil svou duchovní blízkost a poděkoval jim za duchovní i materiální podporu, kterou poskytují nuzným. Benedikt XVI ve své promluvě řekl:

?Když vznikl tento dům, blahoslavená Matka Tereza jej chtěl nazvat ?Mariin dar,? jakoby si přála, aby se zde mohla vždycky zakoušet láska Svaté Panny. Pro každého, kdo přijde a zaklepe na dveře, je totiž Mariiným darem cítit se přijatý láskyplnou náručí Sester a dobrovolníků. Je také Mariiným darem přítomnost toho, kdo se zastaví, aby naslouchal osobám v těžkostech a aby jim sloužil s toutéž ochotou, která ihned pohnula Matku Páně, aby šla ke sv. Alžbětě. Kéž tento styl evangelijní lásky zpečetí a vždy vyznačuje vaše povolání, abyste kromě hmotné pomoci mohli sdělovat všem, s nimiž se denně setkáváte, totéž nadšení pro Krista, onen ?zářivý úsměv Boží,? které oduševňovaly život Matky Terezy.
Matka Tereza ráda říkávala: vánoce jsou vždy, když dovolíme Ježíšovi, aby miloval druhé skrze nás. Vánoce jsou tajemstvím lásky, tajemstvím Lásky s velkým L. Vánoční doba tím, že znovu předkládá našemu nazírání Ježíšovo narození v Betlémě, nám ukazuje nekonečnou dobrotu Boha, který se stal Dítětem a chtěl vyjít vstříc naší chudobě a osamocenosti lidí; přijal to, aby přebýval mezi námi a sdílel naše denní těžkosti; neváhal spolu s námi nést tíži existence, s jejími námahami a jejími starostmi. Narodil se pro nás, aby zůstal s námi a aby každému, kdo mu otevře dveře svého srdce, udělil dar své radosti, svého pokoje a své lásky. Tím, že se narodil v jeskyni, protože jinde pro Něho nebylo místo, Ježíš poznal obtížné situace, které mnozí z vás zakoušejí ? Vánoce nám pomáhají pochopit, že Bůh nás nikdy neopouští a že nám jde vždycky vstříc, že nás chrání a že se stará o každého z nás, protože každá osoba, především ta nejmenší a bezbranná, je cenná v očích Otce bohatého něžností a milosrdenstvím.?

Na závěr své návštěvy v domě ?Mariin dar? Benedikt XVI. také také vyjádřil svou radost ze setkání s generálními představenými dvou mužských větví rodiny, kterou matka Tereza založila ? s aktivními a kontemplativnémi bratry ? Misionáři lásky. Připomenul také, že jeho dnešní návštěva navazuje na tradici mnoha předcházejících, které vykonal jeho předchůdce Jan Pavel II.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.