Tisk v Saudské Arábii psal o dialogu s křesťanstvím

5.1.2008 

Saudský internetový deník Asharqalawsat ve čtvrtek 3.ledna informoval o přípravách na setkání mezi papežem a zástupci 138 muslimských osobností ? signatářů otevřeného listu papeži. Deník uvádí, že ?státní sekretář Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone potvrdil v rozhovoru pro týdeník ?Familia christiana? papežovu ochotu setkat se signatáři ?Výzvy 138? muslimských osobností ve prospěch dialogu s křesťany,? a to, že kardinál Tauran, pověřený dialogem s muslimy, ohlásil, že v únoru nebo březenu letošního roku Řím navštíví tři zástupci signatářů, aby začali přípravy na setkání, které by mohlo proběhnout letos na jaře.

Deník také v článku připomíná, že seznam muslimských osobností, sunnitů i šíitů z různých částí světa, které podepsaly list papeži a dalším 27 představitelům protestantů a pravoslavných křesťanů, z původních 138 rozrostl už na 216.

Tentýž deník přinesl 31. prosince 2007 také zprávu o tom, že muslimská správa svatých míst Waqf žádá o restituci majetku zkonfiskovaného ve východní Evropě během komunismu. K tomuto závěru dospěly muslimské delegace z různých evropských zemí, které se setkaly ve Vídni na první konferenci Waqf ve východní Evropě. Má jít především o majetek v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, České republice, Slovensku, Slovinsku a Chorvatsku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.