Koordinované útoky na křesťanské kostely

7.1.2008 

Nejméně 4 osoby byly zabity a 16 osob, především studentů, zraněno při dnešním výbuchu u Bagdádské polytechniky. Další výbuchy si vyžádali život jednoho policisty. V sunitské čtvrti Adamiya byl zabit předseda Lidového výboru a další pět osob. Došlo také ke koordinovaným útokům na křesťanské kostely v Bagdádu a Mosulu. Výbuchy náloží nezpůsobily smrt. Hlášen je jeden zraněný. Došlo k materiálním škodám. Terčem útoků se stal Chaldejský kostel sv. Jiří ve čtvrti Ghadir, krátce po té, co zde patrircha kardinál Emmanuel III Delly skončil slavení bohoslužby, řesko-melchitský kostel a konvent chaldejských sester v Zaafraniya, chaldejský kostel sv. Pavla Mosulu, sirotčinec provozovaný chaldejskými sestrami v Alnooru a konvent dominikánek v Mosulu.

Patrircha kardinál Emmanuel III. Delly reagoval pro Vatikánský rozhlas:
?Posvátná místa jsou místa míru a klidu, jsou to místa modlitby. Pokud na ně někdo útočí, lze to považovat za zprávu vládě, že zde ještě není mír. Chtějí přitáhnout pozornost Západu a dalších, protože jsou napadány také mešity a další posvátná místa, ale nikdo o tom nemluví. Tudíž tyto útoky mají přitáhnou pozornost Západu, aby si nemyslel, že se situace v Iráku uklidnila...?

Vy jste mnohokrát zdůrazňoval, že tyto útoky mají za cíl destabilizovat zemi. Co pomůže k vytvoření jednoty?
?Modlit se k Pánu, aby dal jednotu, aby dal mír. To je váš úkol a úkol každého z nás: žádat Pána Pokoje, aby daroval pokoj. To je jediná věc. Nic jiného nemůžeme dělat.?

říká chaldejský patriarcha kardinál Emmanuel III Delly.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.