Papež: Boj s terorismem je třeba vést na politické úrovni

10.1.2004 

Boj s terorismem je třeba vést na politické úrovni. Prohlásil to Svatý otec Jan Pavel II. v poselství novému velvyslanci Indonésie u Svatého stolce, panu Bambangu Prayitnu. Toho dnes přijal na audienci ve Vatikánu, aby od něho přijal pověřovací listiny.

Papež ve svém projevu k novému velvyslanci zdůraznil, že boj proti terorismu je třeba vést na politické rovině proto, že "pouhé tresty a represe nejsou dostatečné". Dále uvedl, že právě Indonésie zakusila kruté násilí terorismu během války s Bali. Politická mobilizace, vysvětlil, "je nezbytná pro odstranění příčin nespravedlnosti, které někdy mohou vést lidi k zoufalým aktům násilí." Stejně tak významné jsou také programy výchovy, inspirované úctou k životu. Na této cestě je třeba, aby převládala "jednota celého lidstva, která je mocnější než jakékoliv rozdělení," podotkl Jan Pavel II. Papež je přesvědčen, že právě v tomto kontextu "velká náboženství světa hrají důležitou roli".

Svatý otec dále v projevu k indonéskému velvyslanci připomněl roli mezináboženského dialogu a spolupráce. Podle jeho slov je dialog prostředkem vzájemného poznání a nástrojem k pokojnému překonání rozdílů. To je jediná cesta k budování solidní demokracie, kterou si toužebně přeje indonéský lid, prohlásil Jan Pavel II.

V závěru svého projevu papež vzpomněl svoji apoštolskou návštěvu Indonésie v roce 1989 a blížící se volbu prezidenta.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.