Papež: Struktura církve nemůže být pojímána podle politických modelů

10.1.2004 

"Je třeba obnovit poradní orgány církve," prohlásil Jan Pavel II. dnes dopoledne během audience pro členy Kongregace pro klérus u příležitosti plenárního zasedání této kogregace. Svatý otec zvláště zdůraznil spolupráci mezi laiky a kněžími ve farních a diecézních radách, které byly ustanoveny podle norem 2. vatikánského koncilu v roce 1983.

Legitimní pastýři nemohou být nikdy při plnění jejich úřadu považováni za prosté vykonavatele rozhodnutí plynoucí z názorů většiny v církevním společenství. Struktura církve nemůže být pojímána podle jednoduše lidských politických modelů. Její hiearchické ustanovení spočívá na Kristu a jako taková je částí depositum fidei, které musí být zachováno a předáno neporušené v průběhu staletí.

Svatý otec připomíná, že dogmatická konstituce Lumen Gentium představuje církev jako lid, který má jako svou hlavu Krista, za podmínky důstojnosti a svobody synů Božích, pro starobylý a stále nový zákon přikázání lásky a pro Boží království. Podle papeže tedy existuje všeobecné kněžství, na kterém mají podíl všichni věřící, ale toto se podstatně odlišuje od služebného a hiearchického. Obě jsou však úzce spojena, i když odlišným způsobem, protože se podílejí na jediném kněžství Krista.

Pastýři mají podle slov Jana Pavla II. úkol formovat, vést a posvěcovat Boží lid, zatímco věřící laici se spolu s nimi podílejí na aktivní části poslání církve, v neustálé součinnosti úsilí a za respektování povolání a specifických charismat.

Jan Pavel II. v kontextu tématu Plenárního zasedání dále hovořil o nutnosti obnovit pastoraci poutních chrámů, aby více odpovídala požadavkům doby. Je nutné, aby na těchto místech pracovali kněží s hlubokou pastorační citlivostí, v duchu přijetí a se zaměřením na kázání, katechezi a svátost smíření.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.