Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni nemocných

19.1.2008 

Tématem poselství ke Světovému dni nemocných, který připadá na den liturgické připomínky Panny Marie Lurdské, je ?Eucharistie, Lurdy a pastorace nemocných?. Svatý otec v poselství poukazuje na těsné spojení mezi ?eucharistickým tajemstvím? a ?rolí Marie ve spásonosném plánu?. Eucharistie kontempluje spasitelskou oběť Kristovu, vštěpuje pokoj do srdce člověka, i přestože je nemocný, takže svou bolest žije v otevřenosti k víře. Madona je pak trpícími považována za matku útěchy. Do této duchovní příbuznosti oběti Krista a jeho Matky Benedikt XVI. zasazuje Poselství pro Světový den nemocných roku 2008, který se slaví 11.února, tedy v den, kdy se Bernadettě Soubirous před 150 lety ukázala Matka Boží. Meditovat o Ní, píše ve svém poselství Papež, nabízí první ponaučení: ?Nechat se přitáhnout přitakáním, kterým Maria obdivuhodně přijala poslání Kristovo, znamená nechat se od ní vzít za ruku a vyslovit své vlastní přitakání Boží vůli celou svou existencí utkanou z radostí a smutků, nadějí a zklamání, ale při vědomí, že zkoušky, bolest a utrpení činí smysl naší pozemské pouti bohatším?.

?Nicméně, není možné meditovat o Marii, aniž bychom byli přitahováni Kristem,? pokračuje papež,? a toto pouto ?tajemně pociťujeme ve svátosti eucharistie. Proto je v Lurdech,? konstatuje Benedikt XVI, ?eucharistická liturgie trvalým a silným opěrným bodem?, stejně jako časté adorace Nejsvětější svátosti a svátostné požehnání nemocných. Pastorace ve zdravotnictví tedy ?čerpá právě v Eucharistii svou nezbytnou duchovní sílu k účinné podpoře člověka, jemuž tak pomáhá pochopit spásonosnou hodnotu vlastního utrpení?.

Papež končí své poselství pobídkou k ?plnému? zhodnocení ?šťastné náhody? souběhu letošního 150.výročí mariánských zjevení v Lurdech a Mezinárodního eucharistického kongresu, který se koná letos v kanadském Quebecu. ?V Quebecu, uzavírá Benedikt XVI. ?se medituje o tajemství Eucharistie jako daru Božím pro život světa, a ve Světovém dni nemocných se v ideální duchovní paralele slaví nejen účinná účast lidského utrpení na spásonosném díle Božím, ale v jistém smyslu mohou ti, kteří věří, požívat jeho cenné plody, protože bolest přijatá s vírou, stává se branou, vedoucí do tajemství Ježíšova vykupitelského utrpení a spolu s Ním také do pokoje a štěstí jeho Vzkříšení?.

Oficiální překlad POSELSTVÍ Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.