150 tisíc lidí na náměstí sv. Petra

20.1.2008 

Obrovské množství, nejméně 150 tisíc lidí přišlo tuto neděli na náměstí sv.Petra vyslechnout si pravidelnou promluvu Svatého otce a spojit se s ním v polední modlitbě Anděl Páně. Přišli vyjádřit své sympatie a solidaritu s Benediktem XVI. v souvislosti s událostmi na univerzitě La Sapienza.

Papež svou pravidelnou promluvu věnoval Týdnu modliteb za jednotu křesťanů a připomněl také dnešní výročí mariánského zjevení Alfonsu Ratisbonnovi v římském kostele sv.Ondřeje delle Fratte.

PROMLUVA Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Hned po modlitbě Anděl Páně pak Benedikt XVI. - několikrát přerušován bouřlivým potleskem - promluvil k zástupu znovu:

"Rád bych pozdravil mladé vysokoškoláky, profesory a vás všechny, kteří jste přišli dnes v tak velkém počtu na náměstí svatého Petra, abyste se účastnili modlitby Anděl Páně a abyste mi vyjádřili solidaritu; zdravím také mnohé další, kteří jsou s námi spojeni duchovně. Srdečně vám děkuji, drazí přátelé, děkuji kardinálu vikáři, který se stal promotorem tohoto setkání. Jak víte, velice rád jsem přijal zdvořilé pozvání, abych vystoupil minulý čtvrtek u příležitosti zahájení akademického roku na římské univerzitě La Sapienza. Dobře znám tuto Univerzitu, vážím si jí a mám rád studenty, kteří ji navštěvují. Každý rok při mnoha příležitostech mne mnozí z nich i spolu s kolegy jiných univerzit ve Vatikánu navštěvují. Bohužel, jak známo, klima, které se vytvořilo, učinilo mou přítomnost na této ceremonii nevhodnou. Ke své nelibosti jsem tedy návštěvu odvolal, ale zaslal jsem alespoň text promluvy, který jsem pro tuto příležitost s velkým potěšením připravil. S univerzitním světem, který byl po dlouhá léta mým světem, mne pojí láska ke hledání pravdy, k diskusi, k upřímnému a uctivému dialogu protichůdných názorů. To všechno je také posláním Církve, která se snaží věrně následovat Ježíše, Učitele života, pravdy a lásky. Jako profesor, takříkajíc na důchodu, který se během svého života setkal s mnoha studenty, povzbuzuji vás, drazí vysokoškoláci, abyste vždycky respektovali názory druhých, a hledali svobodně a zodpovědně pravdu a dobro. Všem ještě jednou srdečně děkuji, patří vám mé sympatie a má modlitba."

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.