Bůh kraluje ve světě prostřednictvím svého Syna

27.1.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
V dnešní liturgii evangelista Matouš, který nás bude provázet celým tímto liturgickým rokem, představuje začátek veřejného poslání Krista. Podstatou tohoto poslání je hlásání Božího království a uzdravování nemocných na důkaz toho, že se toto Království přiblížilo, ba dokonce přišlo mezi nás. Ježíš začíná kázat v Galileji, kraji, kde vyrostl, ?periferním? regionu ve srovnání s centrem židovského národa, kterým bylo Judsko a Jeruzalém. Prorok Izaiáš však předpověděl, že tento kraj, daný kmenům Zabulon a Neftali, v budoucnu zakusí slávu: lid ponořený do temnoty, spatří veliké světlo (srov. Iz 8,23-9,1), světlo Krista a jeho Evangelia (srov. Mt 4,12-16). Termín ?evangelium? užívali v Ježíšově době římští císařové k označení svých vlastních deklarací. Ty byly bez ohledu na jejich obsah nazývány ?dobrými zprávami?, tj. zvěstmi spásy, protože císař byl považován za pána světa a každý jeho edikt za nositele dobra. Použití tohoto slova k označení Ježíšova kázání v sobě proto obsahovalo silně kritický důraz, jakoby se řeklo: Bůh, nikoli císař, je Pánem světa, a pravé evangelium je Ježíšovo.

?Dobrou zprávu?, kterou hlásá Ježíš, lze shrnout do těchto slov: ?Království Boží ? nebo království nebeské ? se přiblížilo? (Mt 4,17; Mk 1,15). Co znamená tento výraz? Zajisté se nevztahuje na pozemské království vymezené v prostoru a čase, ale oznamuje, že Bůh je tím, kdo kraluje, že Bůh je Pánem a jeho vláda je přítomnou, aktuální a právě se uskutečňující. Novostí Kristova poselství je tedy to, že v Něm se přiblížil Bůh, kraluje nyní uprostřed nás, jak dokazují zázraky a uzdravení, která koná. Bůh kraluje ve světě prostřednictvím svého Syna, jenž se stal člověkem, a silou Ducha svatého, jenž je nazván ?prstem Božím? (srov. Lk 11,20). Kam přijde Ježíš, tam Duch svatý uděluje život a lidé jsou uzdraveni z nemocí těla i ducha. Panování Boha se tedy zjevuje v celkovém uzdravení člověka. Ježíš tak zjevuje pravou tvář Boha, blízkého Boha, plného milosrdenství vůči každé lidské bytosti; Boha, který nás obdarovává životem v hojnosti, svým vlastním životem. Království Boží je tedy životem, který se osvědčuje ve smrti, světlem pravdy, která rozptyluje temnotu nevědomosti a lži.

Prosme Nejsvětější Pannu Marii, aby ustavičně vyprošovala církvi totéž nadšení pro království Boží, které řídilo poslání Ježíše Krista, nadšení pro Boha a jeho vládu lásky a života; nadšení pro člověka, kterému jde vstříc v pravdě a s touhou darovat mu poklad nejcennější: lásku Boha, jeho Stvořitele a Otce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.