Slovenští řecko-katolíci mají nového biskupa

30.1.2008 

V rámci reorganizace slovenské řecko-katolické církve Benedikt XVI. povýšil Prešovskou eparchii na metropolitní sídlo, Mons. Jána Babjaka, SJ na arcibiskupa - metropolitu. Košický apoštolský exarchát byl povýšen na eparchii podléhající metropolitnímu sídlu v Prešově a Mons. Milan Chautur, CSsR na košického eparchu. Zřízena byla také nová Bratislavská eparchie. Její území bylo vyčleněno z Prešovské a prvním bratislavským eparchou se stal O. Peter Rusnák.

Peter Rusnák se narodil 6. září 1950 v Humenném v rodině řecko-katolického kněze. V roce 1982 vstoupil do kněžského semináře v Bratislavě. Kněžské svěcení přijal 16. června 1987 v Prešově. Působil, mimo jiné, jako spirituál řecko-katolického semináře v Prešově nebo jako biskupský vikář. Vyučoval také pastorální teologii a homiletiku. Od roku 2003 působil jako farář řecko-katolické farnosti v Bratislavě.

Řecko-katolická církev na Slovensku má v současnosti na 350 tisíc věřících, skoro 400 kněží a 254 farností. V semináři v Prešově, který je společný pro všechny eparchie, studuje 75 seminaristů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.