Nová blahoslavená Josefina Nicoli

4.2.2008 

V neděli 3.února byla blahořečena italská řeholnice kongregace Dcer Lásky Josefina Nicoli. Byla to první beatifikace, která se konala na Sardinii. Předsedal jí prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Jose Saraiva Martins. V prvních řadách účastníků beatifikační mše před bazilikou v Caglieri usedly dnes více než 80 leté ?děti ulice?, kterých se nová blahoslavená kdysi ujala a kterým umožnila dosáhnout vzdělání. Eucharistickou bohoslužbu slavilo 25 biskupů a 350 kněží. Její účastníky a členky kongregace Dcer Lásky pozdravil Benedikt XVI. při nedělní modlitbě Anděl Páně.

Nová blahoslavená nepocházela ze Sardinie, ale prožila tam většinu svého života. Narodila se roku 1863 na severu Itálie (Casatisma, nedaleko Pávie) a ve 20 letech vstoupila do řehole a byla vyslána na Sardinii, kde žila 40 let až do své smrti. Svoji svatost dosáhla nejen modlitbou, ale také konkrétním přístupem k různým sociální problémům. Rozhodla se řešit dramatickou situaci dětí, žijících na ulici a pracujících jako nosiči v přístavu. Zřídila pro ně zvláštní středisko, kde o ně bylo postaráno, aby se mohly vzdělávat. Ve 30 letech bl. Josefina těžce onemocněla, což - po jejím uzdravení - ještě více zmobilizovalo její aktivitu. Založila sdružení děvčat, pracujících jako služky v bohatých rodinách, organizovala duchovní obnovy pro dělníky a starala se o nemocné, zejména během epidemie cholery v Caglieri. Její hluboký duchovní život a naprostá oddanost chudým způsobila, že se stala v kruhu svých spolusester ?neoblíbenou?, řekla Rosina Dessi, nynější představená kongregace Dcer Lásky na Sardinii. Značně totiž pozvedla úroveň řeholního života. Zemřela 31.prosince 1924 ve věku 61 let. Mezi lidmi se jí říkalo sestra od dětí z ulice.

Beatifikační liturgie byla velkou událostí pro církev na Sardinii a byla i jakousi přípravou na návštěvu Benedikta XVI., která je v Caglieri plánována na 7.září u příležitosti 100. výročí vyhlášení Matky Boží patronkou ostrova, která je v podobě dřevěné sošky ctěna v místní svatyni jako Madonna z Bonarie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.