Svatý otec: Modlitba je cvičením v naději

9.2.2008 

Svatý otec dnes přijal účastníky národního shromáždění Italské federace pro Duchovní cvičení, což je sdružení registrované Italskou biskupskou konferencí, jdoucí napříč všemi vrstvami církevního života. Je složeno z diecézních kněží, laiků, řeholníků a řeholnic z celé Itálie, kteří se věnují studiu a šíření exercicií v duchu směrnice Kodexu církevního práva o duchovních cvičeních pro kněze a řeholníky, ale nabízí je všem vrstvám církevního společenství, tedy i laikům. Federace zahrnuje více než 240 exercičních domů po celé Itálii. V Římě pořádali své pravidelné výroční zasedání na téma ?Za autenticky eucharistickou křesťanskou spiritualitu?. O smyslu duchovních cvičení Benedikt XVI. dnes mimo jiné řekl:

?Jde o silnou zkušenost s Bohem, danou nasloucháním jeho Slova, chápaného a přijatého ve vlastním osobním životě za přispění Ducha svatého, který v ovzduší mlčení, modlitby a meditace duchovního vedení učí rozlišování za účelem očištění srdce, obrácení a následování Krista při plnění vlastního poslání v Církvi a ve světě.?

Svatý otec poukázal na nezbytnost modlitby a primát duchovního života, na které kladli důraz všichni tři jeho předchůdci na Petrově stolci, Boží služebníci Pavel VI., Jan Pavel I. a Jan Pavel II. Zmínil také, že ve stejných intencích se vydal i při psaní svých dvou encyklik. Zejména v encyklice Spe salvi, kde modlitbu řadí na první místo ?chápání a uplatňování ? doslova cvičení ? v naději?.

?Kromě jiných, rovněž chvályhodných forem duchovní obnovy ? řekl dále Svatý otec ? je proto zapotřebí povzbudit k účasti na duchovních cvičeních, které charakterizuje ovzduší úplného a hlubokého mlčení, které usnadňuje osobní i komunitní setkání s Bohem a kontemplaci Kristovy tváře. Tento požadavek, na který moji předchůdci i já klademe často důraz, nemůže být nikdy zdůrazněn dostatečně.?

?V době stále silnějšího vlivu sekularizace a z druhé strany je šířící se potřeby po setkání se s Bohem, neměla by chybět možnost nabídky prostoru k intenzivnějšímu naslouchání Slova v tichu a modlitbě. Privilegovanými místy k této duchovní zkušenosti jsou zvláště exerciční domy, které jsou za tímto účelem hmotně i personálně zajištěné. Vybízím Pastýře všech společenství, aby pečovali o to, aby v exercičních domech nechyběly osoby dobře formované, ochotné, obdařené věroučnými a duchovními kvalitami, které z nich činí pravé duchovní učitele, nadšené a vyzkoušené Božím Slovem a věrné církevnímu učitelskému úřadu. Dobrý kurs Duchovních cvičení přispěje v jeho účastnících k obnovené radosti a potěšení z liturgie, zejména liturgie hodin a především Eucharistie, pomáhá znovu objevit význam svátosti pokání a přivádí na cestu obrácení a daru smíření, jakož i k docenění hodnoty eucharistické adorace.?

Řekl Benedikt XVI. účastníkům národního zasedání Italské federace pro Duchovní cvičení

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.