2. den duchovních cvičení Svatého otce

12.2.2008 

V kněžství se mají snoubit pravomoc a milosrdenství, autorita a porozumění ? zdůraznil dnes během svých přednášek na duchovních cvičení pro papeže a římskou kurii kard. Albert Vanhoye. Zdůraznil, že Ježíšovo učení podává takový model kněžství, který se hluboce liší od starozákonního pojetí. V první dnešní meditaci na téma ?Kristus, velekněz hodný víry?, kardinál Vanhoye zdůraznil, že Ježíš se zcela připodobnil bratřím, aby se stal veleknězem milosrdným a hodným víry. Tyto dvě kvality jsou podle kardinála neodmyslitelné pro vykonávání kněžského zprostředkovávání a pastorační služby:

?Tyto dvě kvality musí být nutně obě přítomny, aby bylo možno plnit kněžské poslání. Muž plný soucitu s bratřími, který by nebyl akreditován u Boha, by nemohl vykonávat kněžské prostřednictví, uzavírat smlouvu. V opačném případě zase ten, kdo byl u Boha akreditován, ale chyběl by mu svazek solidarity s námi, nemohl by být naším knězem.?

Ve druhé meditaci na téma ?Kristus milosrdný velekněz? kardinál Vanhoye objasňoval kvalitu milosrdenství, cítění, které je v Kristu hluboce prostoupeno lidstvím. Ježíšův soucit je získán účastí na údělu bližních:

?Nejde tedy o pouhé povrchní cítění někoho, kdo se snadno dojme. Jde o schopnost získanou skrze osobní zkušenost utrpení. Je třeba projít týmiž zkouškami, stejným utrpením těch, kterým se chce poskytnout pomoc. Kristus umí soucítit, protože byl ve všem zkoušen jako my.?

Kardinál Vanhoye pak poukázal na správnou interpretaci naší účasti na Ježíšově kněžství. Musíme se stát hluboce solidárními s našimi bližními a vzít na sebe radosti, naděje a očekávání druhých, abychom jim projevili Boží lásku a uváděli je do společenství s Bohem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.