Konference evropských církví se vyjádří k návrhu evropské ústavy

24.10.2003 

V hlavním městě Belgie bylo včera zahájeno třídenní zasedání Konference evropských církví. Během setkání mají představitelé nekatolických komunit Starého kontinentu vypracovat stanovisko k projektu ústavního dokumentu Evropské unie. 60 reprezentantů evropských církví bude zkoumat návrh předložený Evropským konventem a vypracuje rovněž společné stanovisko k návrhům změn, které odmítla Mezivládní konference v Římě.

Zasedání zahájil Rüdiger Noll, předseda komise ?Církev a společnost? a evropská komisařka Anna Diamantopoulou-ová. Na dnešním zasedání se vystoupili také velvyslanci Německa a Slovenska při Evropské unii, kteří představují pohled jednotlivých zemí na ústavní dokument ? jak z hlediska současných tak i příštích členů Unie. Zítřejší den bude věnován otázce přínosu církví pro budoucnost Evropy.

Konference evropských církví byla založena roku 1959 a sdružuje 126 církví ? jak pravoslavných, tak protestantských, anglikánských a starokatolických - ze všech zemí našeho kontinentu. Patří k ní také 43 ekumenických organizací. V rámci Konference evropských církví působí tři komise: "Církev a společnost", která monitoruje práci evropských institucí, dále "Církve v dialogu", věnující se teologickému dialogu a komise "Církve solidární?, která se zabývá otázkou emigrantů a dalšími sociálními problémy. Úřady Konference evropských církví sídlí v Ženevě, Bruselu a Štrasburku.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.