Benedikt XVI. se setkal s generální kongregací Tovaryšstva Ježíšova

21.2.2008 

?Církev vás potřebuje a počítá s vámi, abyste přinášeli evangelium tam, kam se nedostanou jiní? ? řekl Benedikt XVI. 220 jezuitům, kteří se v Římě účastní zasedání své generální kongregace. Tovaryšstvo Ježíšovo si prostřednictvím delegátů z celého světa zvolilo na tomto zasedání svého generálního představeného O.Adolfo Nicolase, dosavadního dlouholetého misionáře z Japonska. Ten také na úvod jménem všech jezuitů Svatého otce pozdravil a mimo jiné řekl:

?Zarmucuje nás, Svatý otče, že nevyhnutelné nedostatky a povrchnosti některých z nás jsou někdy používány k tomu, aby byly dramatizovány, přičemž jsou představovány jako výraz odporu a opozice pouhé projevy lidských omezení a nedokonalostí či nevyhnutelných napětí každodenního života. To všechno nás ale neodrazuje, ani neumenšuje naše nadšení nejen pro službu církvi, ale podle ducha ignaciánské tradice povzbuzuje nás také k větší radikalitě v lásce k hierarchické církvi a Svatému otci, Kristovu náměstku.?

Papež pak ve své obsáhlé promluvě poukázal na základní důvod existence Tovaryšstva Ježíšova, kterým je ?hájení a šíření víry? a vyzdvihl v této souvislosti předchůdce dnešních jezuitů, kteří odcházeli do vzdálených krajů odvážně hlásat Pána a jsou dodnes příkladem a inspirací.

?Národy, které neznají Pána, nebo jej znají špatně, takže v něm nedovedou rozpoznat Spasitele, jsou dnes vzdáleny nejen z hlediska zeměpisného, ale i kulturního. Překážkami, které vyzývají šiřitele evangelia, nejsou moře a velké vzdálenosti, ale spíše hranice, které v důsledku chybné či povrchní vize Boha a člověka oddělují víru a lidské vědění, víru a moderní vědu, víru a úsilí o spravedlnost.
Proto církev naléhavě potřebuje osoby s pevnou a hlubokou vírou, seriózní kulturou a ryzím lidským a sociálním cítěním, řeholníky a kněze, kteří věnují celý svůj život, aby stanuli právě na těchto hranicích a dosvědčovali a pomáhali chápat, že právě zde, mezi vírou a rozumem, mezi evangelním duchem, touhou po spravedlnosti a mírotvornou činorodostí existuje hluboká harmonie.
Tomu se tedy má přednostně věnovat Tovaryšstvo Ježíšovo. Věrné svému poslání a tradici musí pokračovat a s velkou pečlivostí formovat své členy ve znalostech a ctnostech, nespokojovat se s průměrností, protože úkol konfrontace a dialogu s velmi odlišnými sociálními a kulturními kontexty a rozdílnými mentalitami dnešního světa patří mezi ty nejobtížnější a nejnamáhavější.
?

Benedikt XVI. pak povzbudil jezuity, aby pokračovali cestou svých předchůdců se stejnou odvahou a inteligencí, ale také se stejně hlubokou motivací víry. Přitom zdůraznil také potřebu brát na sebe závazek církve, která musí být věrná Božímu Slovu, a úkol jejího magisteria uchovávat pravdu a jednotu katolického učení. Právě na to poukázal Benedikt XVI. v dopise, který zaslal na začátku generální kongregace jejím účastníkům.

?Protože jste mnohokrát pod vedením svatého Ignáce v Duchovních cvičeních konali meditaci ?o dvou praporech?, dobře víte, že náš svět je dějištěm zápasu mezi dobrem a zlem, do něhož jsou zapojeny mocné negativní síly, které zapříčiňují dramatické situace duchovního i materiálního otroctví našich současníků, proti němuž jste mnohokrát vyjádřili ochotu bojovat závazkem služby víře a prosazováním spravedlnosti. Tyto síly se dnes projevují mnoha způsoby, ale se zvláštní zřejmostí zejména prostřednictvím kulturních tendencí, které se často stávají dominantními, jako subjektivismus, relativismus, požitkářství a praktický materialismus. Proto jsem vás žádal o obnovu závazku prosazovat a hájit katolické učení ?zejména v klíčových bodech silně napadaných sekularistickou kulturou?, z nichž některé jsem uvedl ve svém dopise. Dnes soustavně diskutovaná a zpochybňovaná témata spásy všech lidí v Kristu, sexuální morálky, manželství a rodiny je zapotřebí prohloubit a vysvětlovat v kontextu soudobé reality, ale zachovat přitom soulad s magisteriem, čímž se předejde vyvolávání zmatků a neklidu mezi lidem Božím.
Vím a dobře chápu, že toto je obzvláště citlivý a náročný bod pro vás a pro některé vaše spolubratry, zejména pro ty, kteří působí v oblasti teologického bádání, v mezi náboženském dialogu a v dialogu se současnými kulturami. Právě proto jsem vás zval a zvu i dnes k zamyšlení nad opětovným nalezením plného smyslu vašeho charakteristického ?čtvrtého slibu? poslušnosti Petrovu nástupci, který nevyjadřuje pouhou ochotu přijmout vyslání do misií ve vzdálených zemích, ale ? v tom nejryzejším ignaciánském duchu ?smýšlení s církví a v církvi? ? také k ?lásce a službě? Kristovu náměstku na zemi s onou ?účinnou a procítěnou? zbožností, která z vás má činit jeho cenné a nenahraditelné spolupracovníky v jeho službě univerzální církvi.
?

Svatý otec ve své promluvě povzbudil také k dalšímu působení jezuitů mezi chudými a spolu s nimi a zdůraznil, že tato preference nemá ideologický motiv, ale je součástí samotné víry v Krista, který se stal chudým proto, aby nás obohatil.

?Nesčetné a dramatické jsou situace nespravedlnosti a chudoby v dnešním světě, a je-li třeba se zasadit za pochopení a za odstranění jejich strukturálních příčin, je zapotřebí také umět sestoupit do samotného srdce člověka a tam potírat nejhlubší kořeny zla - hřích, který jej odděluje od Boha - a nezapomínat přitom vycházet vstříc naléhavějším potřebám v duchu Kristovy lásky.?

V závěru pak Benedikt XVI. vyzdvihl službu dávání duchovních cvičení podle sv. Ignáce, které označil za dar Ducha Pánova celé církvi, a povzbudil jezuity, aby exercicie nadále používali jako účinný nástroj duchovního růstu a iniciace modlitby a meditace v sekularizovaném světě, kde se zdá, že není Boha.
Právě modlitbou vzatou z Duchovních cvičení sv. Ignáce spolu s přáním zdárného dokončení prací generální kongregace pak Benedikt XVI. svou promluvu zakončil. Neutichající potlesk přítomných jezuitů, reprezentujících celé Tovaryšstvo Ježíšovo, které po 13 letech pořádá v Římě své vrcholné poradní grémium, pak Svatý otec přerušil svým apoštolským požehnáním.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.