Velvyslanec Srbska na audienci u Benedikta XVI.

21.2.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci nového velvyslance Srbska Vladetu Jankoviće, který mu předal své pověřovací listiny.
Ve své promluvě k němu Svatý otec ocenil diplomatické vztahy se Srbskem a podpořil pokračující úsilí o budování budoucnosti míru, prosperity, smíření a pokojného soužití v tomto regionu. Při vytváření budoucnosti země je, podle Benedika XVI., také nutné pamatovat na to, že ?identita a kulturní tradice srbského, ale i ostatních evropských národů je hluboce zakořeněna v dědictví křesťanské víry a evangelia lásky? a připomíná, že ?křesťané jsou povoláni pomáhat bratrům a sestrám bez rozdílů. To je jediná cesta, jak překonat dlouhotrvající napětí.?
?Pokud se rozhodneme žít podle hodnot vyrůstajících z křesťanských kořenů, objevíme odvahu odpustit a přijmout odpuštění, smířit se sousedy a budovat civilizaci lásky, v níž jsou všichni přijati a respektováni,? dodal Benedikt XVI. a ujistil, že Svatý Stolec sdílí přání, aby bylo v regionu dosaženo trvalé stability: ?Zejména s ohledem na současnou krizi v Kosově, vyzývám všechny zainteresované strany, aby postupovaly s prozíravostí a umírněností a aby hledaly řešení, které upřednostňuje vzájemný respekt a smíření.?

Poté se Svatý otec věnoval tématu ekumenického dialogu. Ocenil pokrok ve vztazích mezi pravoslavnými a katolickými křesťany: ?Jsem zvláště vděčný Srbské Pravoslavné církvi za to, jak vlídně hostila v roce 2006 setkání smíšené komise pro teologický dialog mezi katolíky a pravoslavnými,? řekl Benedikt XVI. a připomněl také vzájemnou spolupráci mezi Papežskou Lateránskou Univerzitou a Pravoslavnou teologickou fakultou Srbského patriarchátu v Bělehradě, do níž vkládá naději, že přinese plody zejména v oblasti křesťanské sociální nauky. ?Geografická poloha Srbska na hranicích mezi Východním a Západním křesťanstvím,? podotkl Svatý otec, ?mu dává jedinečnou možnost podporovat ekumenický dialog, a jeho důvěrné obeznámení s Islámem (...) otevírá bohaté množství možností pro pokrok v dialogu mezi náboženském.?

?Náboženská svoboda je nenahraditelným prvkem při budování společnosti, v níž se má rozvíjet harmonie,? pokračoval Benedikt XVI., ?a kroky, které Srbsko podniklo v nedávných letech k zajištění tohoto základního lidského práva, jsou velni cenné. Plán vrátit církvi a náboženským společnostem majetek, který byl znárodněn Jugoslávskou federací a zavedení náboženské výuky do škol přispělo k duchovní obnově země, je to příklad z něhož se mohou učit i ostatní vlády.?

Benedikt XVI. ujistil nového srbského velvyslance u Svatého Stolce o svých modlitbách za celý lid Srbska.

V souvislosti s vyhlášením nezávislosti Kosova vystoupil včera na půdě Evropského parlamentu apoštolský administrátor kosovských katolíků Dodë Gjergji. Ve své prohlášení uvedl, že podporuje suverenitu nového státu, ale požaduje záruky práv etnických menšin, zejména Srbů. 90 procent z 2,1 miliónů obyvatel Kosova se hlásí k islámu. Katolíci tvoří 3 procenta, mají 23 farností, 55 kněží a 80 řeholnic.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.