Smíšená komise mezináboženského dialogu jedná na Káhirské univerzitě Al-Azhar

25.2.2008 

V Egyptě je v těchto dnech na návštěvě předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kard. Jean Louis Tauran, který dnes v Káhiře navštívil nejprestižnější islámskou univerzitu Al-Azhar. Pro Vatikánský rozhlas odpovídal na otázku po významu této cesty arcibiskup Michael Louis Fitzgerald, apoštolský nuncius v Egyptě a delegát Svatého stolce u Ligy arabských států. Setkání představuje novou etapu. Jde v pořadí již o 10 setkání smíšené komise, ustanovené roku 1998. Tématem tohoto setkání je víra v Boha a láska k bližnímu jako základ mezináboženského dialogu. Doufám, že to přispěje k novému impulsu ve vzájemných vztazích mezi křesťany a muslimy.

Co se změnilo v dialogu mezi křesťanstvím a islámem po známé přednášce Benedikta XVI. v Řeznu a následném dopisu 138 muslimských učenců?
Došlo snad k větší pozornosti na muslimské straně vzhledem k odpovědi dané Svatému otci a jeho návrhu k setkání. Došlo tedy k iniciativě z muslimské strany a to je velice potěšující. Skutečnou novinkou v tomto dopise 138 muslimských učenců je potom to, že se soustředí na lásku k Bohu a bližnímu, což je velice blízké poselství evangelia. To skýtá novou naději, že dojde k hlubšímu dialogu.

Dialogu, konaného mezi dvěma identitami ve vzájemném respektu?
Víme, že mezi muslimy a křesťany existují společné body, ale určitě mezi ně nepatří společná víra v Krista. Rozdíly proto musíme respektovat a snažit se nalézt oblasti, ve kterých bude možná vzájemná spolupráce.

Co lze učinit pro zlepšení vzájemných vztahů?
Myslím, že nejprve je třeba se navštěvovat a poznávat. Známe se velmi často jenom povrchně. K tomu je třeba poznat nejen jednotlivé osoby, ale musíme hlouběji poznat i dotyčné náboženství, abychom potom porozuměli lidem, kteří je vyznávají. Myslím, že tady je třeba ještě mnoho udělat, abychom došli k hlubšímu poznání jiných náboženství, zejména islámu.

Říká apoštolský nuncius v Egyptě, arcibiskup Fitzgerald v souvislosti s další etapou smíšené komise křesťansko-islámského dialogu, která se sešla na univerzitě Al-Azhar za účasti předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinála Taurana.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.