Kardinál Tauran na univerzitě Al-Azhar

28.2.2008 

V Káhiře skončilo výroční zasedání Papežské rady pro mezináboženský dialog a stálé komise univerzity Al-Azhar pro dialog mezi monoteistickými náboženstvími. Vatikánskou delegaci vedl kardinál Jean Louis Tauranem a komisi Univerzity Al-Azhar šejke Muhammad Alaam. Obě strany na závěr dvoudenního zasedání, jehož tématem bylo ?Víra v Boha a láska k bližnímu? a které se konalo počátkem tohoto týdne, podepsaly společné prohlášení, v němž zdůrazňují společné mravní hodnoty, jako mír, pravdu, spravedlnost, správné chování, spolupráci na rozvoji a využití zdrojů země k prospěchu celého lidstva. Odsoudili také vzrůstajícíc fenomén násilí extrémismu a terorismu.

Členové smíšené komise se shodli na tom, že je nutné zajistit:
1. aby všechna náboženství respektovala důstojnost a hodnotu lidské bytosti bez ohledu na rasu, náboženství nebo přesvědčení a odsoudili poškozování osobní integrity, majetku a cti.
2. mít skutečnou úctu k náboženstvím, víře, náboženským symbolům, posvátným textům a všemu, co je považováno za posvátné; náboženští představitelé muslimů i křesťanů by se měli snažit o zavedení těchto hodnot na všech úrovních společnosti.
3. apelovat na ty, kdo jsou ve všech zemích zodpovědní za masmédia, aby svoboda projevu nebyla chápána jako záminka k napadání náboženství, víry, náboženských symbolů a vůbec všeho, co je považováno za posvátné, a aby čelili extrémismu a podporovali vzájemné přijetí a respekt vůči všem nezávisle na náboženském vyznání.
4. je nutné povzbudit výměnu pohledů na záležitosti obecného zájmu.

Příští společné zasedání komise se bude konat na konci února příštího roku v Římě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.