Promluva Benedikta XVI. po společné modlitbě růžence se studenty

1.3.2008 

Po společné modlitbě růžence v aule Pavla VI. Benedikt XVI. mimo jiné řekl asi 40 000 vysokoškoláků, kteří se v deseti městech Evropy a Ameriky modlili spolu s ním prostřednictvím telemostu:

?Je to šťastná volba, že při každém z těchto studentských sympozií je zdůrazněn vztah mezi Evropou a jedním z kontinentů. Před dvěma roky to byla Evropa a Afrika, minulý rok Evropa a Asie a letos Evropa a Amerika. Křesťanství představuje silné a hluboké pouto mezi takzvaným starým kontinentem a tím, který byl nazván ?novým světem?. Stačí pomyslet jen na základní místo, které má Písmo Svaté a křesťanská liturgie v kultuře a v umění evropských a amerických národů. Bohužel však tato takzvaná ?západní kultura? svou evangelní inspiraci z části také zradila. Nabízí se proto upřímná a poctivá reflexe, zpytování svědomí. Je zapotřebí rozlišovat mezi tím, co buduje ?civilizaci lásky? podle Božího plánu zjeveného Ježíše Kristem a tím, co jí odporuje.

Drazí budovatelé civilizace lásky! Vás mladé Evropany a Američany Hospodin dnes spolu s vašimi vrstevníky z celého světa volá ke spolupráci, aby míza Evangelia obnovila civilizaci těchto dvou kontinentů a celého lidstva. Velká evropská a americká města jsou stále více kosmopolitní, ale často v nich chybí tato míza, jež je schopna učinit, aby odlišnosti nebyly motivem rozdělení či konfliktu, nýbrž vzájemného obohacení. Civilizace lásky je soužití naplněné respektem, pokojem a radostí v odlišnostech ve jménu společného plánu, který blahoslavený papež Jan XXIII. zakládal na čtyřech pilířích: lásce, pravdě, svobodě a spravedlnosti. Ano, drazí přátelé: buďte učedníky a svědky evangelia, protože evangelium je dobrým semenem Božího království, tj. civilizace lásky! Buďte budovateli pokoje a jednoty. Buďte tvůrci pokoje a jednoty!
Panna Maria kéž bdí nad vámi, vašimi rodiny a vašimi drahými!
"

Řekl Benedikt XVI. po společné modlitbě růžence se studenty univerzit města Řím a delegátů z Evropy a Ameriky. Na závěr setkání pak každý účastník dostal CD, na němž je text encykliky Benedikta XVI. Spe salvi v pěti jazykových verzích.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.