Únos biskupa Mossulu Mons. Rahho

1.3.2008 

V Mosulu byl včera unesen katolický biskup chaldejského obřadu arcibiskup Paulos Faraj Rahho. Během únosu byly zastřeleny tři osoby, dva muži z osobní stráže a řidič. Mons. Rahho byl unesen po skončení pobožnosti Křížové cesty, která je věřícími Iráku velmi oblíbená. Svatý otec Benedikt XVI., píše se v tiskovém sdělení Svatého stolce, byl o celé události ihned informován. Zarmoucen tímto opovrženíhodným činem, který hluboce zasáhl celou církev v Iráku, a zejména církev chaldejského obřadu, je papež nablízku patriarchovi kard. Emmanuelovi III. Delly a celému zkoušenému křesťanskému společenství, jakož i rodinným příslušníkům obětí. Svatý otec vybízí celou církev k jednotné a vroucí modlitbě za to, aby v původcích únosu převážil rozum a lidskost a Mons. Rahho byl co nejdříve propuštěn. Svatý otec se modlí za to, aby irácký lid nalezl cestu smíření a pokoje.

V iráckém městě Mosul se dnes konal pohřeb třech obětí včerejšího únosu. Zádušní mši svaté předsedal katolický biskup chaldejského obřadu Mons. Rabbah al Qas, který Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Dnes jsme spolu s kněžími, rodinnými příslušníky obětí a dalšími lidmi sloužili mši svatou. Modlili jsem se s celou církví za tuto situaci, protože křesťané v Mossulu žijí ve velkém strachu. Nyní je všechno velmi nebezpečné. Kněží, řeholnice a zvláště dominikáni nemohou v tomto městě klidně spočinout. Očekáváme a modlíme, protože Vzkříšení Páně je větší než kříž, modlíme se za to, aby se včerejší kříž změnil na Vzkříšení. Pánova láska je mocnější než zlo, kterého jsou schopni teroristé.?

Řekl v telefonním rozhovoru z Iráku mossulský katolický biskup chaldejského obřadu Rabba al Qas.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.