Podle indické církve nový rozpočet rolníkům nepomůže

3.3.2008 

?Indický rozpočet na rok 2008 a 2009 je populistický a nabízí jen krátkodobá řešení,? tak jej komentuje výkonný sekretář Národní komise pro spravedlnost, mír a rozvoj indické biskupské konference otec Nithiya. Rozpočet představil ministr financí Indie minulý pátek.
Z rozpočtu by měli mít prospěch všechny sociální skupiny, od malých farmářů, přes střední třídu, po obchod a průmysl. Podle otce Nithiyi jde však pouze o virtuální prospěch.
Jedním hlavních bodů rozpočtu je odpuštění dluhů z půjček, které uzavřeli farmáři, kteří mají méně než dva hektary půdy. Tato anulace přijde stát na 15 biliónů amerických dolarů. ?Zřeknutí se této částky je populistické gesto, které bere v úvahu blížící se volby,? upozorňuje Otec Nithiya, a ptá se: ?Kdo toto břemeno ponese?? Zejména s ohledem na to, že pro tento rok nebyly zvýšeny daně - právě protože se blíží volby - to, podle něj, může znamenat jen jediné: zvýšení daní v budoucnosti. Skutečná pomoc farmářům by se měla zakládat na redukování příčin chudoby, jako je vysoká cena hnojiv a nedostatek jak pitné vody, tak vody k zavlažování.

?Zaměření se na půjčky jen zvýší zodpovědnost za špatnou situaci farmářů a vysokou míru sebevražd mezi nimi,? říká výkonný sekretář Národní komise pro spravedlnost, mír a rozvoj. Anulaci půjček přirovná k praxi antických římských imperátorů: poskytnout plebejcům chléb a hry, aby dočasně odvrátili jejich pozornost od každodenních těžkostí.
?Nevyvíjí se žádná pozitivní dlouhodobá pomoc farmářům,? říká otec Nithiya, ?odpouštění dluhů jen odstraňuje bezprostřední problém, ale nezabrání budoucím sebevraždám.? ?Ekonomickými reformami získali indičtí farmáři přístup na světové trhy a přístup k drahé a nadějné biotechnologii, ale to neznamená, že mají přístup k vyšším cenám, bankovním půjčkám, zavlažování a pojištění proti škodlivému hmyzu nebo dešťům. To vše je součástí efektivního rozvoje zemědělství,? vysvětluje otec Nithiya.

Místo toho farmáři doplácejí na politiku, která upřednostňuje průmysl, který způsobuje vážná znečištění prostředí, zejména vod na venkově. Pitná voda chybí v mnoha zemědělských regionech, úrodu tu často ničí sucho a v důsledku toho umírá hladem stále více chudých. Rolníci tu mohou najít, podle otce Nithiyi, podporu pouze ve svých rodinách. Upozorňuje také na nezbytnost zlepšení lékařské péče v těchto oblastech. ?Podle církve v Indii není tento rozpočet nakloněn chudým lidem a zemědělským komunitám, odpustit dluhy není řešení. Potřebujeme infrastrukturu, která rolníkům umožní žít důstojně,? říká výkonný sekretář Národní komise pro spravedlnost, mír a rozvoj indické biskupské konference.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.