Jedni mají mešity, druzí kostely, ale všichni chodí do školy

15.3.2008 

Kard. Tauran o metodě křesťansko-islámského dialogu

V rozhovoru s kard. Tauranem, předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog se vrátíme k aktuální situaci vztahů katolické církve s islámem v souvislosti s jeho nedávnou návštěvou na univerzitě Al-Azhar. Tato v islámském světě velice prestižní univerzita pořádá již několik let pravidelná výroční setkání s Vatikánskými představiteli. Kardinál Tauran tuto poslední etapu vzájemného dialogu s muslimským světem komentuje:

?Bilance setkání je zcela pozitivní. Bylo to poprvé, co jsem se tohoto výročního setkání účastnil a byl jsem zaskočen atmosférou velké srdečnosti, ba řekl bych bratrskostí našich rozhovorů. Tématem letošní roku byla ?Láska Boží a láska k bližnímu?. Zjistili jsme, že máme společné přesvědčení, podle něhož víra vede k lásce. Víra nás přivádí k lásce k bližnímu. Muslimská strana kladla velký důraz na skutečnost obsaženou v Koránu, že se totiž v náboženských věcech neuplatňuje donucování. Využil jsem toho tedy k tomu, abych řekl, že je to princip velmi krásný, ale že, bohužel, existují země, kde tento princip uplatňován není, přičemž existují situace, v nichž křesťané nemají ani kostel, kde by mohli praktikovat svůj náboženský kult. Oni uznali, že to je problém, a položili pak důraz na potřebu předcházet situacím, v nichž by náboženství, jejich symboly, a jejich posvátné knihy byly předmětem výsměchu v některých masmédiích. My, samozřejmě, také sdílíme toto hledisko a v závěrečném společném prohlášení jsou citována slova papeže Benedikta XVI., která pronesl během setkání s velvyslancem Maroka před dvěma lety, a kde velmi jasně říká, že vysmívání se náboženským symbolům je absolutně neospravedlnitelné. Toto byly tedy hlavní body našeho setkání. Příští rok v únoru se sejdeme tady ve Vatikánu.

Jaké jsou hlavní myšlenky zmíněného společného prohlášení?
Hlavní body poukazují na dvě konference, dvě přednášky, jednu od francouzského dominikána a jednu od profesora tamější univerzity, o víře v Boha a lásce k bližnímu jakožto základech mezináboženského dialogu. V závěru prohlášení je pak formulována velmi důležitá věc, aby totiž tyto principy dosáhly k tomu nejprostšímu lidu, aby nebyly záležitostí elit, ale obyčejných lidí. A k tomu dochází prostřednictvím školy. Na to jsem velmi naléhal, protože na jedné straně existují mešity a na druhé kostely, ale všichni lidé se setkávají ve škole. My máme v arabských zemích celou síť katolických, vysoce kvalitních škol a myslím, že tuto přítomnost bychom měli ještě posílit, protože naše školy jsou nástrojem konkrétního dialogu, konkrétního náboženského dialogu.

Setkal jste se v Káhiře také s tamějšími křesťanskými komunitami?
V neděli jsem slavil mši svatou v kostele sv. Josefa ve velice rozmanitém společenství, tvořeném 52 národnostmi. Byla to krásná mše s nádhernými zpěvy, evangeliem o Samaritánce, v rodinném ovzduší. Potom jsem navštívil centrum otců dominikánů, které je místem mezináboženského islámsko-křesťanského dialogu a které spravuje velmi cennou knihovnu islamistiky. Navštívil jsem také centrum otců Komboniánů, kam se mnozí cizinci přicházejí učit arabsky, a měl jsem jednu přednášku ve farním sále o věřících v dnešní společnosti, na kterou přišlo kolem tři sta lidí, včetně mnoha muslimů. Návštěva měla také ekumenický moment, protože jsem navštívil tamějšího pravoslavného koptského patriarchu Alexandrie a celé Afriky, papeže Shenudu III., který mne velice zdvořile přijal.

Říká kard. Tauran o své nedávné návštěvě v Káhiře.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.