Hongkongský kardinál Ze Kiun autorem letošních meditací Křížové cesty

18.3.2008 

?Při přípravě textů meditací jsem se velmi musel snažit oprostit se od pocitu malé lásky k těm, kdo způsobili Kristovo utrpení a kdo v dnešním světě působí utrpení našim bratřím.? To jsou slova kardinála Josefa Zen Ze-Kiuna, kterými dnes představil meditace, které napsal pro letošní Křížovou cestu u římského Kolosea, která se každoročně koná na Velký pátek večer. Texty meditací jsou ode dneška dostupné v knihkupectvích. Arcibiskup Hongkongu kard. Zen ze Kiun vatikánskému rozhlasu poskytl rozhovor:

?Když jsem dostal tuto nabídku, pochopil jsem, že Svatý otec chce, abych ke Koloseu přinesl hlas Číny. Památka utrpení Našeho Pána se vztahuje také k utrpení, která je dnes přítomné v církvi a v Číně jsou ještě mnozí, kteří trpí pro svou víru. Téma tedy ladí s památkou utrpení Páně, protože On i dnes, ve svém mystickém těle, stále trpí.?

Představujete pronásledování ze dvou stran...
?Pokud se myslí na pronásledování, myslí se na pronásledované, na pronásledovatele. Také my patříme mezi pronásledované, ale často také mezi pronásledovatele, protože jsme hříšníci, takže sílí úmysl modlit se za všechny: za ty, kdo trpí kvůli víře, za ty, kdo čelí utrpení, protože jsou často i obětí naší nevěrnosti, protože jsme také částí tohoto ?mysteria zla.?

Jakou konkrétní zkušenost z církevního života v Asii, obzvlášť v Číně, přinášíte do Kolosea?
?My, v Hongkongu, jsme v mnohem lepší pozorovací pozici: vidíme mnoho věcí, dostáváme mnoho zpráv... Bohužel, mnohdy se zdá, že negativa převažují nad pozitivy. Ale my jako věřící jsme nepolepšitelní optimisté. Doopravdy doufáme, že všechno, co se ve světě děje, přinese nový pohled na věci a díky němu naše vláda pochopí, že náboženská svoboda také pro katolickou církev nikomu škodu nezpůsobí, ba dokonce bude pro naši vlast prospěšná.?

Říká kardinál Zen Ze-Kiun, autor meditací letošní velkopáteční křížové cesty u Kolosea.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.