Kustod Svaté země: Mírová perspektiva tu není

14.1.2004 

V Izraeli pokračuje setkání zástupců amerických a evropských biskupských konferencí s katolickými ordináři ve Svaté Zemi, zaměřené na otázku solidarity s tamní církví. Dnes se biskupové setkali v Ramallahu s palestinským předákem Jásirem Arafatem a v Jeruzalémě s izraelským prezidentem Moshe Katsavem. Oběma reprezentantům přednesli obavy z vleklého konfliktu ve Svaté zemi a vyzvali k nasazení všech sil, pro návrat mírového procesu.

Američtí a evropští biskupové zdůraznili, že základem míru je spravedlnost a právo na sebeurčení národů. Ujistili také o tom, že katolická církev je připravena podpořit mírový proces a dialog, stejně jako pomoci jednotlivým oblastem, rodinám i jednotlivcům trpícími s následky konfliktu.

Problémy, o kterých se během setkání jednalo shrnuje pro nás kustod Svaté země P. Giovanni Battistelli: "Analyzovali jsme těžké podmínky, ve kterých žijí nejen křesťané, ale všichni Palestinci na okupovaných územích. Mluvilo se o potížích na kontrolních místech, o nezaměstnanosti a dalších potížích, ve kterých lidé žijí, i na psychologické úrovni. Bylo například konstatováno, že se v poslední době zvýšila rozvodovost. Pokud jde o mírový proces, je nezbytné vrátit se k dialogu mezi oběma stranami. Zeď, která odděluje hebrejský stát od palestinských území vytváří stále hlubší propast." Zeď se prý stává překážkou v dialogu také těm, kdo si přejí žít v pokoji. "Myslím tedy, že pro bezprostřední budoucnost tady nejsou mírové perspektivy," prohlašuje Battistelli.

"Co se týče nás jako křesťanů, kteří žijeme mezi muslimy a židy, je pro nás důležité dosáhnout uznání. Myslím, že pro naši identitu a sílu jsou důležité i takovéhle konference. Všichni účastníci řekli otevřeně, že cesta sem nebyla jen něčím konvenčním. Přinášejí sem obavy celé církve a světa," uvádí P.Battistelli.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.