Církev přežila díky víře v rodinách.

29.3.2008 

Kard. Coppa v rozhovoru pro Oservatore romano o situaci církve v ČR

Čtenáři Osservatore Romano dnes dostali příležitost nahlédnout do zákulisí české církve v přelomové době mezi totalitou a demokracií. Nicola Gori oslovil dlouholetého apoštolského nuncia v Praze, kard. Giovanni Coppu.

Jak představil dlouholetý vatikánský diplomat světu poměry v České republice 90. let? Redakční titulek ?Když byli v Praze kněží myči oken a dělníci? svědčí o tom, že pro zahraničí jsou osudy naší církve v minulých dobách stále ještě kuriozitou. Kardinál Coppa charakterizuje hned v prvních větách situaci v roce 1990 jako katastrofální, ale plnou naděje. ?Církev vycházela z katakomb.? Připomíná těžký úděl kněží i laiků, kteří byli režimem trestáni za věrnost Bohu a církvi, přesuny do pohraničí, práci v dolech i mše sloužené tajně v kriminálech se zkvašenou rozinkou a důmyslným konspiračním systémem. ??cítil jsem se před nimi, kteří pro církev trpěli, jako opravdu maličký,? říká v rozhovoru pro vatikánský deník kardinál Coppa.

V situaci, kdy západní svět dobře nechápe situaci v Číně nebo na Kubě není jistě zanedbatelné, že bývalý český nuncius připomíná dvojí tvář zdánlivé náboženské svobody, jak ji umě praktikovali a praktikují totalitní režimy. Na dotaz, zda církev byla v oblasti kultu svobodná, odpovídá, že svoboda kultu byl jen vnější nátěr. ?Klérus byl rozdělen, ti, kdo přísahali věrnost straně, měli všechna privilegia.?
Ve vzpomínkách na setkání s polistopadovou politickou scénou připomíná kard. Coppa prezidenta Václava Havla a Alexandra Dubčeka, který byl tehdy předsedou parlamentu. Kard. Coppa podotýká, že na exponovaných místech státních úřadů potkával často lidi, kteří za svou vnitřní svobodu platili daň a na církev hleděli se sympatiemi.

Když 25. září 1990 předával do rukou Václava Havla pověřovací listiny začínala nová éra. Giovanni Coppa byl prvním, kdo po čtyřiceti letech vkročil na nunciaturu, opuštěnou po té, co režim 16. března 1950 oficiálně vykázal poslední vatikánské reprezentanty. ?Ani mons. Casaroli se svým doprovodem při známých vyjednáváních tzv. ostpolitik, tam nesměl vkročit. Ubytováni byli vždy v hotelech určených státními autoritami a vybavenými samozřejmě na pokojích odposlouchávacím zařízením,? upozorňuje kard. Coppa ty, kdo by si snad mysleli, že s komunistickou diktaturou existuje dialog nebo rovné partnerství.
Několik generací protikřesťanské propagandy přineslo své ovoce. Kard. Coppa připomíná, že na velké demonstraci ve dnech převratu jen málokdo dokázal odříkat Otče náš. Církev přežila díky víře v rodinách, víře babiček, říká v rozhovoru pro Osservatore Romano kard. Giovanni Coppa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.