Objevit křesťanské kořeny Evropy prostřednictvím víry a rozumu

29.3.2008 

Mons. Lorenzo Leuzzi o setkání v holandském Roermondu

Pomoci Evropě znovu objevit její křesťanské kořeny prostřednictvím víry a rozumu: to téma, o němž se hovoří na sympoziu, které v Holandsku pořádá Rada evropských biskupských konferencí. Setkání v holandském Roermondu začalo včera a končí zítra. Účastní se jej pastorační delegáti evropských univerzit.
Vatikánskému rozhlasu poskytl rozhovor sekretář sekce pro vysoké školy při Radě evropských biskupských konferencí a vedoucí úřadu pro univerzitní pastoraci římského vikariátu, mons. Lorenzo Leuzzi:

?Prostřednictvím univerzitní pastorace církev v Evropě zamýšlí znovu obnovit kontakt nejen s univerzitami, ale především s evropskou kulturou. Kultura je dnes povolána čelit velkým výzvám a bránit vlastní budoucnost, aby byla stále ve službě lidem, aby svědčila o hodnotách a křesťanské inspiraci. To pro nás představuje hlavní cestu. Evropská společnost může být velmi inspirativní v tomto globalizačním procesu, který se týká všech kontinentů.?

Na minulém setkání v Záhřebu se mluvilo o vytvoření evropské sítě univerzitních pastoračních pracovníků. V jaké fázi je tento projekt?

?Všechny evropské biskupské konference mají národního delegáta pro univerzitní pastoraci. Myslím, že stále více roste povědomí o tom, že univerzitní pastorace představuje důležitý prvek práce biskupských konferencí. Myslím, že práce, která byla vykonána na evropské úrovni může být považována za dost pevnou síť pro národní základny, která může posílit výhledy univerzitní pastorace v místních církvích.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.