Mše svatá za chaldejského arcibiskupa

11.4.2008 

Dnes ráno byla v bazilice svatého Petra sloužena mše svatá za zavražděného chaldejského arcibiskupa Mossulu, mons. Rahho, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno 13. března.
Liturgii předsedal kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve, který během této mše svaté mimo jiné řekl: ?Cítíme, že je mezi námi přítomen arcibiskup Mossulu a tři mladí katolíci, kteří byli zabiti v den svého únosu. Modlíme se také za 3 podjáhny, kteří byli zavražděni vloni v Iráku společně s knězem Ganni a poslední obětí, syrským pravoslavným knězem, otcem Adelem.?
V den kdy západní Církev slaví svátek biskupa a mučedníka, svatého Stanislava, vzpomenul kardinál Sandri na mučednickou smrt apoštolů a Kristových následovníků, které si Církev již po dvě tisíciletí připomíná. ?Kristus je jejich koruna a jejich odměna?, dodal. V souvislosti s mučednictvím chaldejského arcibiskupa řekl, že právě eucharistie uschopnila a připravila mons. Rahho k jeho údělu. ?Nic nevíme o hodinách vězení a agónie mons. Rahho, ty byly vloženy do Kristova kalich, ale můžeme se domnívat, že se vyznačují svatostí bolesti a naděje.? Utrpení, které dnes musí snášet mnoho Kristových následovníků, jistě přinese mnoho evangelních plodů pro chaldejskou církev, pro všechny katolíky a irácké bratry v Kristu, dodal na závěr kardinál Sandri.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.