Benedikt XVI. se setkal před koncertem s prezidentem Napolitanem

25.4.2008 

Včera se na počest třetího výročí pontifikátu Benedikta XVI. konal v Aule Pavla VI. koncert pro Svatého Otce pořádaný italským prezidentem Giorgiem Napolitanem.

Před koncertem se Papež Benedikt XVI. krátce setkal s prezidentem Napolitanem a společně rozmlouvali nad tématy jako je lidská důstojnost, základní lidská práva, dialog mezi rozumem a vírou sloužící k harmonickému rozvoji lidské společnosti a mezináboženský dialog a jeho přínos pro světový mír. Úřad italského prezidenta ve svém tiskovém prohlášení zdůraznil, že mezi Svatým Otcem a prezidentem republiky existuje velmi pozitivní klima založené na upřímnosti a souladu.

Koncertu se zúčastnili i další církevní a státní představitelé. Za Svatý stolec kardinál Angelo Bagnasco, prezident Italské biskupské konference, mons. Giuseppe Betori, její sekretář, papežův bratr, P. George Ratzinger a mons. John Harvey, prefekt Papežského domu. Za italský stát byli přítomni odstupující premiér Romano Prodi a ministr kultury Frencesco Rutelli. Plný sál odměnil štědrým potleskem jak Svatého Otce tak i hudebníky Symfonického orchestru a sboru z Milána ?Giuseppe Verdi? dirigovaným Olegem Cateanim.
Svatý Otec ve své promluvě velmi ocenil hudební dar prezidenta Napolitana a mimo jiné řekl:

?Existuje tajemná a hluboká spojitost mezi hudbou a nadějí, mezi zpěvem a věčným životem. Velkolepá hudební provedení, která jsme si právě vyslechli, nám mimo jiné připomínají hodnotu a všeobecnou důležitost uměleckého bohatství při utváření světa na základě spravedlnosti a solidarity. Mnohotvará vyjádření světové kultury by měla být zhodnocena ve prospěch člověka.?

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.