Přísaha nových rekrutů Švýcarské gardy

6.5.2008 

Ve Vatikánu dnes skládalo svou přísahu 33 nových halapartníků švýcarské gardy. Slavnostnímu aktu předcházela mše svatá, kterou v bazilice sv. Petra slavil pro nové rekruty a jejich rodiny kard. Tarcisio Bertone, státní sekretář Svatého stolce:

?Drazí přátelé, přáli jste si začít tento sváteční den mší svatou, abyste svěřili Pánu svoje poslání, kterým je ? jak praví formule vaší přísahy ? ?věrná, oddaná a důstojná služba Svatému otci, konaná, bude-li to třeba, i za cenu vlastního života?.

Kardinál Bertone ve své homilii připomněl více než pětisetletou existenci Švýcarské gardy a zejména památnou událost ze 6.května roku 1527, kdy 147 gardistů zachránilo život papeži Klementu VII. obětí vlastního života při obraně proti rabujícím vojákům císařské armády. Slavnostní přísahu pak na nádvoří sv. Damase skládalo 33 nových rekrutů ve věku od 21 do 24 let, z nichž 20 patří k německé jazykové oblasti, 11 k francouzské a po jednom k jazyku italskému a rétorománskému. Slavnostní přísahy se účastnili také nejvyšší představitel Švýcarské armády generál Roland Nef, představitelé vlády Švýcarské konfederace a Švýcarské biskupské konference.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.