Objevme krásu křtu Duchem svatým

11.5.2008 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Slavíme dnes Seslání Ducha svatého, starobylý hebrejský svátek na památku Smlouvy, kterou Bůh uzavřel se svým lidem na hoře Sinaj (srov. Ex 19). Stal se také křesťanským svátkem kvůli tomu, co se během něho stalo 50 dnů po Ježíšových Velikonocích. Ve Skutcích apoštolů čteme, že učedníci byli shromážděni ve večeřadle, když na ně jako vítr a oheň sestoupila síla Ducha svatého. Vzápětí tedy začali hlásat mnoha jazyky dobrou zvěst Kristova zmrtvýchvstání (srov. 2,1-4). Byl to onen ?křest Duchem svatým?, který byl předpovězen už Janem Křtitelem: ?Já vás sice křtím vodou ? říkal zástupům ? ale ten, který má přijít po mně, je mocnější než já? On vás bude křtít Duchem svatým a ohněm? (Mt 3,11). Celé Ježíšovo poslání ve skutečnosti směřovalo k tomu, aby lidem daroval Ducha svatého a pokřtil je svou ?koupelí? znovuzrození. To nastalo jeho oslavením (srov. Jan 7,39), tj. skrze jeho smrt a zmrtvýchvstání: tehdy byl Duch Boží vylit v překypující hojnosti jako vodopád schopný očistit každé srdce, uhasit požár zla a zažehnout plamen božské lásky ve světě.

Skutky apoštolů představují Letnice jako dovršení tohoto příslibu a tedy jako korunovaci celého Ježíšova poslání. On sám po svém vzkříšení nařídil učedníkům zůstat v Jeruzalémě, protože ? jak řekl ? ?až na vás sestoupí Duch svatý, dostanete moc a budete mými svědky v Jeruzalémě, v celém Judsku a Samařsku, ano až na konec země? (Sk 1,8). Letnice jsou proto zvláštním způsobem křtu církve, která zahajuje své univerzální poslání, počínaje ulicemi Jeruzaléma, divotvorným kázáním v různých jazycích lidstva. V tomto křtu Duchem svatým se neoddělitelně pojí dimenze osobní a komunitní, ?já? učedníka a ?my? církve. Duch konsekruje osobu a zároveň ji činí živým členem mystického Těla Kristova, účastníkem poslání dosvědčovat jeho lásku. Uskutečňuje se to prostřednictvím svátostí křesťanské iniciace: křtu a biřmování. Ve svém poselství k nadcházejícímu Světovému dni mládeže 2008 jsem mladým lidem nabídnul, aby znovu objevovali přítomnost Ducha svatého ve svém životě a tedy důležitost těchto svátostí. Dnes bych rád vyzval všechny: objevme, bratři a sestry, krásu křtu Duchem svatým; vezměme znovu na vědomí náš křest a naše biřmování, prameny milosti, jež jsou stále aktuální.

Prosme Pannu Marii, aby i dnes vyprosila církvi nové Letnice, které vlijí všem, zejména mladým, radost žít a dosvědčovat evangelium.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.