Benedikt XVI. k problematice interrupcí

12.5.2008 

?Zákon o umělém přerušení těhotenství nevedl k řešení sociálních problémů,? řekl Benedikt XVI. na setkání se členy hnutí Pro život. Papež těmito slovy navázal na letošní smutné 30.výročí zavedení tohoto zákona v Itálii a zamýšlel se nad lidskými a sociálními důsledky, které tento zákon od té doby přinesl:

?Podíváme-li se na uplynulých 30 let a vezmeme-li do úvahy nynější situaci, nemůžeme nezjistit, že bránit lidský život je dnes mnohem obtížnější, protože se vytvořila mentalita postupného vyprazdňování jeho hodnoty, která byla podrobena úsudku jednotlivce. Vyplynul odtud menší respekt vůči lidské osobě jako takové, tedy hodnotě, která je základem každého civilizovaného soužití a přesahuje vyznávanou víru.?

Zajisté - pokračoval dále papež - existují mnohé a komplikované příčiny, které vedou k tak bolestnému rozhodnutí, jakým je interrupce. A je-li církev z jedné strany věrna Pánovu přikázání a neúnavně poukazuje na posvátnou hodnotu života každého člověka, která má své kořeny ve Stvořitelském záměru Boha, tak z druhé strany také zároveň podněcuje každou iniciativu na podporu žen a rodin a brání instituci rodiny, založené na manželství mezi mužem a ženou. Zavést povolení k interrupci nejenom, že nevyřešilo problémy, které postihují mnohé ženy a celé rodiny, nýbrž otevřelo v naší již tak hluboce soužené společnosti ještě další ránu. Těžkosti a potřeby rodin vycházejí najevo zejména v jejich počátcích, kdy sociální prostředí nastavuje nepříznivou tvář, např. nedostatečnou nebo chybějí legislativou, týkající se mateřství. Proto je třeba spojit síly ve snaze o to, aby různé instituce položily znovu do středu své pozornosti obranu lidského života a rodinu, v níž se člověk rodí a rozvíjí.

?Je třeba konkrétně svědčit o tom, že úcta k životu je první spravedlnost, kterou je třeba konat. Pro věřícího je to nevyhnutelný imperativ, protože Kristův učedník je stále více volán k tomu, aby byl ?prorokem? pravdy, kterou nelze nikdy odstranit, totiž že Jedině Bůh je Pánem života.?

Papež dále ocenil iniciativy hnutí Pro život jako např. podání petice o ochranu života a rodiny k příslušné komisi Evropského parlamentu a zejména humanitární činnost hnutí Pro život, které svou pomocí ženám, které se ocitli v nouzi, pomohlo přivést na svět více jak 100 tisíc dětí.

?Deset let po té, co vám za vaši službu církvi a společnosti děkoval papež Jan Pavel II., mohu tak dnes učinit i já. Kolik jen lidských životů jste zachránili! Pokračujte tedy na této cestě a nemějte strach, aby úsměv života na rtech všech dětí i jejich matek mohl nadále triumfovat!?

Řekl Benedikt XVI. na dnešní audienci ve Vatikánu asi 800 členů italského hnutí Pro život.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.