Benedikt XVI. přijal nového velvyslance Izraele

12.5.2008 

?Respekt, úcta a spolupráce? ? těmito slovy definoval Benedikt XVI. na audienci nového velvyslance Izraele spravedlivý mír s Palestinci. Nový velvyslanec Mordechay Lewy předal Benediktu XVI. své pověřovací listiny den před 60. výročím založení státu Izrael.

?Svatý Stolec spolu s vámi děkuje Pánu za to, že přání židovského národa mít domov v zemi svých otců bylo splněno, a doufá, že brzy bude důvodem k ještě větší radosti také mírové vyřešení konfliktu s Palestinci. Svatý Stolec si velmi váží diplomatických vztahů s Izraelem, které byly navázány před patnácti lety.?

Řekl Benedikt XVI. a připomněl, že židovsko-křesťanské dědictví by mělo vést k podporování mnohých forem sociálních a humanitárních aktivit ve světě, v neposlední řadě k boji proti rasové diskriminaci. Papež dále ocenil akademickou a kulturní spolupráci mezi katolickými institucemi ve světě a ve Svaté zemi i plody, které přináší bratrský dialog mezi křesťany a židy na mezinárodní úrovni. Benedikt XVI. ujistil nového velvyslance, že Svatý stolec uznává legitimní potřebu bezpečnosti a sebeobrany Izraele a ?rázně odsuzuje všechny formy antisemitismu.? Zároveň také hájí právo všech lidí na rovné příležitosti k rozvoji.

?Proto bych rád vybídl vaši vládu, aby učinila, co je možné, pro zmírnění těžkostí, kterými trpí Palestinské společenství, umožnila Palestincům svobodný pohyb za prací, včetně cestování na místa spojená s náboženskou úctou, aby se i oni mohli radovat z většího míru a bezpečnosti. Samozřejmě, tyto věci mohou být vyžadovány pouze v širších souvislostech mírového procesu na Blízkém východě.?

Benedikt XVI. také podotknul, že doufá, že naděje a očekávání, která se zrodila v Annapolis nebudou zklamána. V závěru se Papež dotkl také problémů života křesťanů na Blízkém východě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.