Ve Vatikánu proběhl koncert smíření

17.1.2004 

Dnes večer proběhl v Aule Pavla VI. ve Vatikánu koncert, jehož úmyslem je smíření mezi židy, křesťany a muslimy, za přítomnosti Jana Pavla II. a početných zástupců tří náboženství. Hudba se tak stává nástrojem dialogu a smíření. Tato událost si klade za cíl přispět k mírovému soužití všech Abrahámových synů a patronát nad koncertem převzala Komise Svatého stolce pro vztahy s židovstvím, Papežská rada pro jednotu křesťanů a Papežská rada pro mezináboženský dialog. Mistr Gilbert Levine, který dirigoval nové mottetto Johna Harbisona Abrahám a Druhou Symfonii Gustava Mahlera Resurezione v provedení Pittsburgh Symphony Orchestra a sboru v Pittsburhu pro náš rozhlas uvedl:

O. - Na programu jsou dvě Kreda vyznání křesťanů, muslimů a židů: patriarcha Abraham a Vzkříšení. Slova první kompozice Johna Harbisona jsou převzaté přímo z Geneze a říkají, že Abrahám bude otcem mnoha národů a že muslimové, židé a křesťané jsou všichni děti Abrahámovy. Ve druhé části bude provedena Mahlerova ohromná symfonie, která představuje Vzkříšenní, ale Mahler ji napsal pro všechny a jedná se o obecnou kompozici, protože věděl, že duše člověka jde po smrti k Bohu. To je inspirace, která je dána všem.

Gilbert Levine již v přítomnosti Svatého Otce dirigoval koncerty na památku Shoa, 7. dubna 1994 a během Jubilea k 80. narozeninám Jana Pavla II. 18. května 2000. Levine k tomu říká:

O. - Není větší pocty než provést koncert pro Svatého Otce. Pro mě, jako umělce, to představuje vyjádření velmi velikého ducha. Když dáváme koncert pro Svatého Otce je to jako bychom ho dávali pro celý svět a hudba je jedním z nejvýznamnějších projevů. Tento koncert je mimořádný, protože je pro smíření mezi velkými náboženstvími. V naší době není důležitější téma. Po událostech v New Yorku, v Iraku, v Afghanistánu, prožíváme odbobí velmi nebezpečné - řekl pro náš rozhlas dirigent dnešního koncertu ve Vatikánu, Gilbert Levine.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.