Rodina uprostřed migrace

13.5.2008 

Rodina uprostřed migrace ? to je téma plenárního zasedání Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících, které se začalo dnes dopoledne. Předseda zmíněné rady kard. Renato Martino poukázal ve své úvodní promluvě na to, že péče o celistvost rodiny v situaci stálé migrace obyvatel patří mezi nejdůležitější úkol pastorace. Při té příležitosti hovořil také o ?démonizaci imigrantů?, ke které podle jeho mínění dochází v Italských médiích. ?Nelze ze dne na den vyhlásit, že imigranti jsou již nepotřební,? poznamenal kard. Martino, ?protože by to odporovalo Chartě lidských práv, kde se tvrdí, že lidská osoba má právo svobodného pohybu.?
Jedním z přednášejících na dnešním zasedání byl mons. Grzegorz Kaszak, sekretář Papežské rady pro rodinu, který představil aktuální situaci rodin tváří v tvář sílícímu fenoménu migrace:

?Migrace je pro církev nová výzva. Je proto třeba vytvořit nové formy pastorační péče, které zaručí rozděleným, ba někdy rozbitým rodinám především duchovní podporu. Velký přínos církve na pomoc rodinám proudí skrze činnost Charity. Tam kde jsou oslabeny rodinné vazby je soudržnost rodiny ohrožena a proto je třeba ještě těsněji se přiblížit Pánu Bohu. Jsme však realisté, a víme, že, bohužel, dochází ke hříchu a v takové situaci je pak zapotřebí, aby ze strany manžela či manželky přišlo odpuštění, bez kterého ani rodina nedojde svého štěstí.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.